1979 GODINA – GODINA GRUPE “ERY” – PRVI DIO

Posted by Pas at 24/03/2010

Category: RI-ROCK

1979 godina za mene je počela koncertom Eric Clapton-a u Zagrebu u Velikoj dvorani sportova koji je održan 15.01.1979 i trajao je dva dana. No nije se nastavio u lijepom tonu bar što se tiče grupe Beta Centaury koji su s nama počeli vježbati u Ok 48.
Najme, dečki su te godine (a vjerovatno iz zavisti) nisu htjeli reći (nama ERY) da se u Dvorani Mladosti u Rijeci održava koncert, pod nazivom Ri Rock. Duško Rapotec Ute -organizator koncerta iz grupe RAĐANJE, vjerojatno onda – nije ni znao da  mi nismo obaviješteni, o tom koncertu , pa je valjda mislio da nismo zainteresirani  – pa nas s toga nije ni kontaktirao.
I tako se je desilo da grupa ERY,nije nastupila na prvom Ri Rock festivalu održanom 11.03.1979.
Ali od koga je, nije se ni za čuditi.
1979 obilježilo je ulazak dvoje novih članova u bend to su bili DARKO FURLAN – “DRAKULA” koji je lupao bubnjeve i JEROLIMOV ŽELJKO – “JERE” akustična /električna gitara.
Zapravo Drakula je s nama nastupio već u 12 mjesecu u polufinalu Yu pop rock festivala.
Jere je pak bio stuent iz Zadra na studiranju Hoteljerskog fakulteta i često je svirao (lijepo i dobro) akustičnu gitaru i znao zapjevati, pa sam ja došao na ideju da nam se pridruži u tom autorskom dijelu priče – odnosno pratnje.
No prije samog Ri Rocka, koji se održao 11.03.1979, dogodio se je jedan vrlo važan koncert, za grupu ERY i njezinu poziciju u Riječkom rocku.
Ponekad pomislim koliko se je Beta upašila tog koncerta, pa nas je prešutila za Ri Rock.

21.02.1979 održan je rock koncert triju Riječkih grupa u Riječkom Klubu talijanske zajednice CIRCOLO.
Nastupile su grupe LOM, TERMITI i grupa ERY.To je bila svojevrsna prekretnica jer je publika čula razliku u svirci između tkz. pankera, koje su gurali mediji i virtuoznih glazbenika iz ERY-ja.
Na slici dolje je originalni plakat iz tog vremena.
Koncert se je zapravo trebao održati 14.02.1979 ali je odgođen za 21.02.1979.

U slijedećim novinskim napisima vidjeti ćete dva različita osvrta, na na isti koncert .Jedan je članak kojeg je napisao Goran Lisica Fox , a drugi članak je potpisao – potpuno objektivan i neutralan Saša Volarić novinar Novog Lista.
To je ujedno i najbolji primjer da vidite kako su ublažavali činjenicu da smo najbolji bili te večeri, no isto tako guranje TERMITA koji to nisu ničim zaslužili osim samom činjenicom da su Foxovi puleni koje je on medijski”pokrio” ili kako se to kod nas kaže “gurao”.
Potpuno mi je jasno sad dok ovo pišem zašto nismo svirali na Ri Rocku gdje su svirali još i TERMITI, uostalom prosudite i sami .Najprije pročitajte recenziju koncerta iz pera Gorana Lisice Foxa

Sada nakon što ste pročitali Foxovu viziju koncerta – pročitajte i ovu nezavisnu riječkog novinara i fotografa iz Novog Lista – Saše Volarića

Toliko o tome. Godinom 1979 s pravom možemo nazvati godinom grupe ERY. Redovno smo vježbali i radili i pripremali se za YU POP ROCK FESTIVAL u Zagrebu koji nas je čekao kao finale 15.06.1979. u maloj dvorani sportova u Zagrebu popularno nazvanoj Kutija Šibica..Iskreno nismo očekivali puno.Važnije nam je bilo da ćemo svirati u zagrebu ispred mnogo ljudi – što je poseban gušt.

29.04.1979 u Kongresnoj dvorani Hotela Adriatic održao se je Rock koncert za pomoć Crnoj Gori koju je pogodio jak potres.Koncert je organizirao odnosno pokrovitelj je bio Općinski komitet SSOH Opatija.Na koncertu su nastupili isključivo Opatijski rock bendovi i to redom: ERY, 238,PRANA , FAMILIA BRAMBILLA i BETA CENTAURY.
Svirale su se uglavnom autorske stvari i poneka strana stvar , nekakvi standardi bluesa i rock’n’rolla.
Evo i plakata iz tog doba.

Nakon toga koncerta tradicionalno se je u petom mjesecu održavao nekakav koncert povodom Dana Mladosti 25.05.1979. tako smo svirali na Ljetnoj Pozornici u Opatiji, a uz nas i Betu  svirali su još i riječka punk grupa PROCES i FLEGMA PITON i još neki lokalni bendovi, ali se više točno ne sjećam koji.
A onad je došlo i vrijeme za veliki zagrebački koncert i finale Yu pop rock festivala koji se je održao 15.06.1979.Evo i originalnog plakata kojeg smo nakon pobjede negdje strgnuli sa nekog zida na povratku kući na kasni Texas Express – vlak koji je od ponoći do 5 i 30 ujutro, vozio iz Zagreba  do Rijeke i pri tome stao kod svakog stabla, koje je imalo oznaku STANI!!!

Evo i slike pozivnica za taj festival sa popisom izvođača i drugih detalja o organizaciji festivala

Evo i zabilješke  koja je izašla u Novom Listu iz pera >Mirjane RončevićOPATIJSKA GRUPA ERY , august 1979
NA SLICI SU:
Željko Jerolimov -gitara (onaj sa cvikerima)
Darko Furlan Drakula – bubnjevi (onaj sa plavom kosom)
Elvis Stanić – gitara (onaj sa prekriženim rukama)
Robert Župec – bass gitara (onaj sa rukama u džepovima)
Igor Kostelac – vokal ( unaj u traper jakni bez rukava- najzgodniji , naravno)

FOTOGRAFIJU IZRADIO I SLIKAO NAS :
Romano Grozić

NASTAVITI ĆE SE……

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-