GOVNO I ISTINA UVIJEK ISPLIVAJU NA POVRŠINU – KAD TAD

Posted by Pas at 08/03/2023

Category: RI-ROCK

!

 

Danas  8.03.2023 (opet broj 8)  u 4 sata ujutro, naišao sam na članak u Slobodnoj Dalmaciji, gdje su spomenuli nekadašnjeg Jugotonovog/Suzy recenzora Sinišu Škaricu (Siniša Škarica).  Odjednom sam se sjetio, jedne epizode, kad smo ja (Igor Kostelac) i Elvis Stanić i Robert Župec, bili u Zagrebu i odnijeli materijal za LP ploču, koga je preslušao Siniša Škarica. I tako, dok smo sjedili u foajeu, ispred dvorane za slušanje,, netom prije nego smo bili pozvani unutra, Elvis Stanić je rekao da on neće ići unutra, već da idemo samo ja i Robert Župec unutra, jer da on ne bi išao unutra.

To mi je bilo vrlo čudno, no pomislio sam da je Elvis Stanić imao nekakvu tremu, ili ga je bilo sram, strah ili ne znam što.

Ta scena mi se je vratila u sjećanje, tako jasno, kao da se je dogodilo netom prije 5 minuta.
Isplivala je ta situacija,  van iz sjećanja  – 43 godine kasnije.
Razlog zašto Elvis Stanić, nije htio ući unutra, ima svoje razloge, za koje ja tada nisam znao.

Prije nekoliko mjeseci, pa možda i prije godinu dana, Riječka grupa GIPS, je imala nekakvu objetnicu, gdje je prisustvovao i Siniša Škarica.
U grupi GIPS slučajno je pjevala moja sestra, Melinda Kostelac.

No, dozvolite mi da se vratim u tu prošlost, kako bih vam bolje dočarao ovo o čemu pišem.

1978 godine, osnovao sam grupu ERY. Uz mene, tu su još bili Elvis Stanić – gitara i Robert Župec – Bass gitara, kasnije se je pridružio i Darko Furlan na bubnjevima i Željko Jerolimov na akustičnoj i ritam gitari.
U toj postavi, 1979 g. pobjedili smo na Jugoslavenskom pop rock festivalu preko 200 ex YU rock grupa.
Primljeni smo i na Subotički festival Mladih, ali zbog svađe i podjele unutar grupe nismo otišli na taj festival.

Kroz grupu ERY je prodefiliralo uz Roberta, Elvisa i mene, još puno ljudi(muzičara), jer nikada nismo mogli naći stalnog bubnjara, u jednoj smo kasnijoj postavi uzeli čak i klavijaturistu.

Sa takvim statusom i umjećem sviranja, logičan nastavak karijere, je bio da Jugotonu ili Suzy, ponudimo materijal za LP ploču. U to vrijeme, bili smo jedini bend u Jugi koji je svirao blues muziku sa hrvatskim tekstovima.

U među vremenu, Elvis Stanić je otišao u vojsku i tu zapravo počinje priča, za koju ja nisam znao, jer mi ju Elvis Stanić nikada nije ispričao.

Vojsku je služio u Puli, a sa njim se je u vojsci zatekao i NIKŠA BRATOŠ – ali i SINIŠA ŠKARICA, nastao je ozbiljan konflikt između njih – iz meni nepoznatih razloga, ali kako kaže Siniša Škarica u tom razgovoru, njega su (Elvisa) izbacili iz benda, a Škarica je 20 minuta u tom razgovoru derao po Staniću ne sakrivajući antipatiju prema njemu, i ne štedeći ga opisujući ga kao,.. ma bolje da ne ponavljam
Znači postojao je konflikt, između Elvisa Stanića i Siniše Škarice.
Meni je tih godina, Elvis Stanić pričao o konfliktu sa NIKŠOM BRATOŠOM, ne precizirajući o čemu se radi.
Sjećam se da su Elvisu Staniću, ukrali pojačalo unutar kasarne, nakon neke priredbe, a to pojačalo nije bilo njegovo, već mu ga je posudio Krešimir Sokol, pa se je našao u vrlo neugodnoj situaciji, a na tom malom gitarskom pojačalu FBT, je odrasla čitava OPATIJSKA ROCK SCENA koja je s obzirom na broj stanovnika – naj značajnija u bivšoj Jugi i RH, jer su svi iz Opatije umiješani u svakave uspjehe u muzičkoj sceni pa i industriji, kao npr. DENIS &DENIS, CACADOO LOOK , PARAF, TERMITI, LET 3, ELVIS STANIĆ, pa i ja koji je 1984 godine izabran da uz Olivera Dragojevića jedini predstavlja Republiku Hrvatsku na Danima Jugoslavenske Zabavne Muzike. Dakle, samo ja i Oliver Dragojević, smo izabrani da ispred RH, na toj smotri sviraju i pjevaju  gdje smo je trebali predstavljati, kao njezini SLUŽBENI predstavnici.
To niste znali zar ne?
Ne krivim vas, jer to su kasnije promijenili i mene taktički prebacili iz finalne večeri u Večer Mladih. To se zove još i POJEO VUK MAGARE.

Dakle, nakon 43 godine saznao sam zašto su nas  Suzy i Jugoton, odbili i zašto Elvis Stanić nije htio ući u prostoriju, gdje je sjedio Siniša Škarica. Ne možete zamisliti radost, koja se je pojavila na mom licu i osmjeh, kad sam saznao za taj detalj u 4 ujutro – 43 godine kanije.

Posereš li se u vodi, govno ti potone, zadovoljno otplivaš dalje, a zatim naglo ispliva iza tebe i svi ga vide, baš kao i istinu. Jedina razlika je, što za govno decidirano možeš napisati ga je govno, a oko istine uvijek ima nedoumica i naknadnih rasprava. U ona vremena prije tih 40-tak godina, secirao sam svaki segment zbog čega smo odbijeni, kad su mnogi, koji nam nisu bili ni do gležnja, dobili ugovor za materijale, koje ne bih ni u ludilu poslušao. Odrezao nas Škarica, škaricama za nokte, izrezo je Stanića, ali i mene i grupu,… a da nije, ja nikada vjerojatno ne bih otkrio kako se izračunavaju potresi unaprijed. Poznat sam u svijetu zbog ovoga što radim,… a Škarica? Potpuno nevažan tip u mojem životu.

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-