OČEKUJE LI SLOVENIJA RAZORNI POTRES

Posted by Pas at 01/10/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

29.09.2021 u Slovenskim medijima izašao je članak koji je objavila Anica Ferlin iz Uprave Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama

Sadržaj članka upućuje (između redaka) da se očekuje jaki potres – što je i moje predviđanje zbog novog žarišta potresa kod JELŠANA što je dosta blizu Rijeke pa bi se taj potres vjerojatno dobro osjetio i na Riječkom odnosno Klanskom području koje je uz granicu sa Slovenijom. Prenosim van članak u cijelosti

Kako biste podnijeli potres?

Potres je prirodna katastrofa u kojoj seizmički val uzrokuje neželjene posljedice po ljude, objekte i prirodu. To je fenomen koji se ne može točno predvidjeti i spriječiti, no mogu se utvrditi područja na kojima će se potres najvjerojatnije dogoditi i njegove posljedice. Takvo područje s većom seizmičkom opasnošću intenziteta VIII prema Europskoj seizmičkoj ljestvici (EMS) proteže se u Sloveniji od sjeverozapada prema središnjem dijelu te jugu i jugoistoku zemlje. Potres u ovoj zoni, u kojoj živi oko 53 posto stanovništva, imao bi velike posljedice po ljude i infrastrukturu. Na zgradama bi se pojavile pukotine u zidovima, u slučaju dobro izgrađenih zgrada pojedini zidovi mogli bi se srušiti, a loše izgrađene zgrade potpuno bi se srušile. Udaljavanjem od ovog područja smanjuje se seizmička opasnost i učinci potencijalnog potresa.

Za potres se možemo pripremiti mjerama koje ublažavaju njegove posljedice. To uključuje izgradnju otpornu na potres, obnovu i okrupnjavanje stambenih i javnih zgrada, planiranje učinkovitog rada sustava zaštite, spašavanja i pomoći (ZRP) te praćenje i proučavanje seizmičkih aktivnosti. Također je iznimno važno educirati stanovništvo o ispravnom ponašanju prije, za vrijeme i nakon potresa te obučiti snage CFP -a. U cilju jačanja obuke i spremnosti snaga ZRP -a, Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije provodi projekt Praktična vježba civilne zaštite – # SIQUAKE2020 između 2019. i 2021. godine s partnerima iz konzorcija iz Slovenije, Njemačke, Italije i Hrvatske .

Projekt # SIQUAKE2020

Svrha projekta je povećati spremnost sustava ZRP -a u Sloveniji i mehanizma Unije u području civilne zaštite u slučaju velikog potresa u središnjoj Sloveniji. Projekt, proveden uz potporu navedenog mehanizma, uključuje organizaciju i provedbu različitih događaja, od vježbi, radionica, obuka do pripreme smjernica za provedbu obuke za druge države članice mehanizma. Glavni događaj projekta je praktična vježba # SIQUAKE2020, čija je provedba zbog epidemije COVID-19 odgođena za 4.-8. listopada 2021. Stotine sudionika iz pet zemalja procijenit će stanje i štetu na nekoliko mjesta u Ljubljane, Logatca i Vrhnike. Objekata, uvježbavati postupke pretraživanja i spašavanja srušenih ili oštećenih objekata, podršku i stabilizaciju oštećenih zgrada, pružanje hitne medicinske pomoći,privremena masovna skloništa za pogođeno stanovništvo i primanje međunarodne pomoći.

Projekt također provodi aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o ispravnom ponašanju prije, za vrijeme i nakon potresa. U nastavku donosimo ključne smjernice za rješavanje takvog događaja.

Kako se možemo pripremiti za potres

Na karti seizmičkog intenziteta i primjeni POTROG – Procijenite svoju zgradu, možemo provjeriti moguće učinke potresa na području u kojem živimo i seizmičku ranjivost našeg doma. Pripremamo najosnovnije potrepštine koje bi nam omogućile premostiti razdoblje nakon potresa kako bismo uspostavili osnovne usluge poput vode, zaliha hrane, prve pomoći, higijenskih potrepština, deka, svjetiljke i slično. Također je poželjno uključiti kopije dokumenata i druge stvari za koje smatramo da bi vam bile potrebne.

Unutar kućanstva unaprijed određujemo sigurna mjesta za sklonište. Ormarići i elektronički uređaji pričvršćeni su na zidove, a veliki i teški predmeti postavljeni su na donje police. Slike, ogledala i drugi oštri predmeti ne vješaju se nad krevete i sofe, koji se također odmiču od prozora, pregrada, visokog namještaja i teških lustera. Također je važno da su uređaji za grijanje i grijanje plina i spremnici za vodu pravilno instalirani i osigurani, da se zapaljive i otrovne tekućine pravilno skladište te da velike ormare ne postavljamo u hodnike i ispred vrata koja bi nam mogla spriječiti bijeg tijekom potres.

Kako se pravilno ponašati tijekom potresa

slika

Shutterstock

Najvažnije za vrijeme potresa je ostati miran . Kad osjetimo potrese, odmaknemo se od staklenih površina , nađemo zaklon ispod stola, okvira vrata ili u kutu pokraj unutarnjih nosivih zidova , štiteći glavu rukama, odjećom, jastukom ili čime već . Ni pod kojim uvjetima ne smijemo napustiti zgradu, koristiti dizala, stepenice i skočiti kroz prozor. Čekamo da potres prođe, a zatim mirno napuštamo zgradu.

Ako tijekom potresa ostanemo na otvorenom, izlazimo na otvoreno, daleko od zgrada, infrastrukture i raznih instalacija, obala vode, drveća, nadvisenih zidova itd. Ako povlačenje iz izgrađenog područja nije moguće, povucite se do najbližih vrata i pričvrstite glavu rukama. U autu usporavamo, vozimo se do ruba ceste i čekamo kraj tresenja. Ne stajemo u tunelima, na mostovima, u blizini dalekovoda, velikih znakova ili zgrada koje bi se mogle srušiti. U javnom prijevozu čvrsto se držimo da ne padnemo i zaštitimo glavu od padajućih predmeta.

Što radimo nakon potresa?

Ako smo zarobljeni u ruševinama, pokušavamo odrediti smjer dovoda zraka i pokriti usta i nos od prašine. Ako nismo oštećeni, pokušavamo ukloniti ruševine u smjeru dovoda zraka, ali ako smo oštećeni, krećemo se što je moguće manje i u pravilnim razmacima udaramo o metalno ožičenje ili zid. Ako nam zatreba pomoć i imamo dostupan mobitel, zovemo 112, ali izbjegavamo nepotrebne pozive i štedimo bateriju.

Ako nismo zarobljeni u ruševinama i oštećeni, možemo sigurno pomoći ljudima oko nas. Nakon potresa nemojte koristiti otvoreni plamen, isključiti sve plinske i električne aparate i zatvoriti glavni ventil vodovodne mreže. Oštećenu zgradu napuštamo na najsigurniji način, uzimajući sa sobom najnužniju odjeću, dokumente, novac i lijekove i brinući se o kućnim ljubimcima. Ako je zgrada oštećena, u nju više ne ulazimo, već čekamo procjenu kvalificiranih stručnjaka.

Mogući potres u središnjoj Sloveniji sličnog intenziteta kao potresi u Zagrebu u ožujku 2020. i Petrinji u prosincu 2020. mogao bi imati velike posljedice zbog gustog stanovništva, dnevnih migracija i prisutnosti državnih, gospodarskih institucija i infrastrukture. Oko 600.000 ljudi bilo bi izloženo posljedicama potresa, pa se moramo dobro pripremiti za to kako bismo smanjili njegove potencijalne posljedice. Više informacija o pravilnom rukovanju prije, za vrijeme i nakon potresa možete pronaći na web stranicama www.siquake2020.eu , www.gov.si i http://potrog2.vokas.si/ .

Napisala: Anica Ferlin, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama

Izvori:

  • Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (2012.). Jeste li spremni za potres? Ljubljana: Ministarstvo obrane.
  • Vlada Republike Slovenije (2020). Nacionalni plan zaštite i spašavanja potresa, verzija 3.1, broj 8420-1 / 2014/9 od 20. veljače 2014. godine.
  • # SIQUAKE2020 (2020). Projekt # SIQUAKE2020. Dostupno na: https://www.siquake2020.eu/o-projektu/ (27. ožujka 2021.).

 

 

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-
العربية العربية 简体中文 简体中文 Hrvatski Hrvatski Čeština‎ Čeština‎ Dansk Dansk Nederlands Nederlands English English Français Français Deutsch Deutsch Ελληνικά Ελληνικά Magyar Magyar Italiano Italiano Македонски јазик Македонски јазик Norsk bokmål Norsk bokmål Português Português Română Română Русский Русский Slovenščina Slovenščina Español Español Svenska Svenska Türkçe Türkçe