SERIJA POTRESA U RIJEČKOM ZALEĐU

Posted by Pas at 22/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

Kada govorimo o potresima koji su (ne)srećom slabi treba uzeti u obzir sve što se je dešavalo tokom Septembra na ovom području, gdje su evidentirani potresi u Istri, okolici Matulja i u Gorskom Kotaru, znači u zaleđu Rijeke ili Riječkog prstena, koji su povezani prolazom kometa preko tih krajeva. Bilo bi krajnje SULUDO ne primjetiti da su potresi počeli baš tad, kada su lokalne orbite kometa počele prelaziti preko tih krajeva. Dok nije bilo prelaska kometa – nije bilo ni potresa na tim područjima. Možemo žmiriti do sutra , ali tako nešto ignorirati uz sve ostale parametre koji jasno pokazuju što se i zašto događa – još je i luđe od samog zgražanja ljudi koji razumiju što pokazujem.

Ovo su potresi u zadnja 24 sata

Ovo je zadnji potres koji se je dogodio

A ovo su potresi u zadnjih 14 dana i moram vam napomenuti da to nisu svi potresi fali ih DESETAK iz ovog područja koji na ovoj mapi nisu zabilježeni iz ne znam kojih razloga,.. valjda da netko ne isčita što ovdje događa iako je to evidentno i bez tih potresa.

Ovo je činjenično novo potresno žarište, koje se može razvijati sa malim potresima a zatim može udariti jaki potres i to vrlo jaki prema parametrima potresnosti ovoga kraja. Ne zabravimo u Klani je bio potres od 7 Richtera prije stotinjak godina, Ilirska bistrica je isto tako trusno tlo te je već bila pogođena jakim potresima.

Jedan od najjačih potresa u 20. stoljeću u Sloveniji bio je potres koji se dogodio 31. siječnja 1956. u 2 sata i 25 minuta nakon svjetskog vremena na ilirsko-bistričkom području. Magnituda mu je bila 5,1, a maksimalni intenzitet VII. tarife nakon EMS -a. Fokus je nastao na dubini od oko 7 km (Ribarič, 1982.). Ozljede su se dogodile u Ilirskoj Bistrici, Kosezama, Trnovu i okolici. Velika oštećenja uglavnom su bila u Ilirskoj Bistrici, gdje je oštećeno 60% zgrada, od čega je 30% teško. Potres se osjetio na području radijusa od oko 135 km, što znači područje od gotovo 60.000 km2.

 

Gotovo sam siguran o kakvoj će se magnitudi raditi, jer se svi dosadašnji potresi motaju oko tih velikih magnituda što sam pokazao u zadanim tablicama teslinog niza (TN). Dakle ukoliko dođe do jakog potresa taj bi se potres dobro osjetio u Rijeci ali zbog MOHO sloja  osjet bi se osjetio sve do Zagreba zbog građe tla koje je trusno i puno šupljina/rupa.

Od danas na dalje u svim slijedećim izvješćima i revizije potresa koristiti ću slijedeću kraticu  ASTN 000/000

To je kratica vrijednosti položaja komete u odnosu na EPICENTAR koja označava slijedeće mjerenje
Angularna Separacija Teslinog Niza i zatim niz u stupnjevima.

Današnji potres kod Ilirske Bistrice uzrokovala je kometa BORISOV L3 po ASTN 18/327

 

Kada ovaj potres po ASTN ubacimo u tablicu magnituda opet dobivamo ispravno grupiranje potresa od 1,3 Richtera koji je u grupi sa ostalim potresima te jačine- ALI opet ih okružuju jake magnitude

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-