1980 GODINA – GODINA RAZLAZA I TRAŽENJA

Posted by Pas at 24/03/2010

Category: RI-ROCK

Kraj 1979 godine bio je presudan za grupu ERY kao band koji se upravo oformio u onom kadrovskom smislu pa i u profesionalnom, ili sam barem ja tako mislio.Razlika u  godinama između mene,Elvisa i Roberta  bila je presudna u to vrijeme i ako se radi o samo 3 godine razlike.No te tri godine u ono doba kad sam ja imao 19 godina a oni 16 je u to vrijeme naših razmišljanja bila velika. Elvis i Robert još su u to vrijeme išli u srednju školu, a ja sam u to vrijeme studirao Pomorstvo i saobraćaj u Rijeci.
Ja sam već vrlo rano kao dijete počeo raditi.Sa 11 godina.Volio sam novac, koji mi je prožao slobodu i nezavisnost od svih pa i od roditelja.Vrlo sam rano naučio što je imati svoj novac.

Krajem 1979 godine ERY je u restoranu – krčmi LIDO, svake subote uživo svirao rock i blues muziku.Ubrzo je to postalo kultno mjesto i sav subotnji promet iz parkova i klubova preselio se je u LIDO.
Sam ambijent je bio jako rokerski, na dobroj poziciji zbog buke, a sa vlasničke strane odličan jer birc ptrije toga nije radio nikako – a ovako je bio pun pa nam je gazda ostavio za slobodno – da radimo što hoćemo.Čak smo i zadradili neku lovu.Tamo smo i napravili doček nove godine 1979/80

21.12.1980. godine u Hotelu Kvarner u Opatiji a u organizaciji Riječkog lista Val i (novo nastale) Muzičke omladine Opatija  održan je koncert na kojem su nastupili (nas  tupili) grupe 2-3-8, ERY, Termiti, Paraf, Buldožer, Prljavo kazalište, Parobrod i smrt u sandolini, kantautor Davor Černeha, Beg na grad, Na lepem prijazni..Ako pogledate na ri rock .com (pod povijest riječkog rocka), u svim skupnim koncertima koji su nabrojani i koji su se održali u Rijeci – grupa ERY je svuda potpuno izostavljena dok su mnogo manje važniji bendovi spomenuti., ali baš svuda.
Nije čak ni zabilježeno da smo pobijedili 1979 g. na Yu pop rock festivalu, ali svaka pa i proba Parafa ili Termita tamo je zredno zabilježena.

Dakle prije održavanja tog koncerta kojeg je između ostalog organizirao i Mirko Klobas (koji se uvalio kao neki funkcioner u Opatijsku muzičku omladinu) i koji je doveo i sklopio ugovore sa slovenskim bendovima, ja sam dečkima iz grupe rekao da mi tamo nećemo besplatno svirati i da s početkom 1980 svoje nastupe ćemo naplaćivati.Par dana prije koncerta ja sam dobio (vjerovali ili ne) vodene kozice. Nisam mogao ići van iz kuće, niti sudjelovati na koncertu, dečkima sam kao najstariji član benda dao upute, kojih se oni nažalost nisu držali pa je ispalo da su nakraju dobili lovu svi osim njih – koji su nastupili bez mene svirajući instrumentale skoro pa sat vremena , jer nažalost razlas je kasnio iz Zagreba i na kraju je interventno stigao iz- Kopra.
Strašno sam se tada naljutio na dečke iz grupe ERY, točnije na Elvisa i Roberta.Razumijem njihovu želju da nastipe uz tako poznate bendove – no to je bio i njihov kraj.Tu su se zapečatili i popustilči organizatoru.
Strašno sam se naljutio jer sam prije koncerta imao informacije o Klobasovim poslovima sa Slovencima gdje se je šakom i kapom djelila lova.Parafi su se putem svog menađera Gorana Lisice Foxa izvukli sa nekakvim parama , ali bolje i to nego – ništa.
Nakon toga to iskorištavanje Riječkih bendova proteže se i do današnjih dana , uvaljujući spiku o tome da nema novaca – a u igri je uvijek poprilična suma koju nekolicina podijele- šutke – naravno!!!
Tih dana uputio sam u Redakciju Val. a (omladinskog lista) tkz otvoreno pismo bez putra na glavi.Pa evo tog pisma u cijelosti.

EVO I UVEĆANOG ĆLANKA  DA MOŽETE PROČITATI SADRŽAJ PISMA:


Val i njegova redakcija taj su koncert popratili  monogobrojnim člancima koje su potpisivale razne face koje su zapravo bili ili menađeri raznih riječkih punk grupa ili su bili na takvim mjestima pozicionirani da bi taj frakeštajn od novovalne muzike mogao zaživjeti pa makar i umjetno. Evo nekoliko članaka koji su vezani uz taj koncert uključujući i članke Ivan-a Molek.a menađera grupe Idejni Nemiri.
Inače Ivan Molek, imao je –  ili je radio u nekoj štampariji pa je u Rijeci bio zadužen za onaj praktični propagandni materijal novoga vala zajedno sa Pliskavcem, kao što su bedževi, plakati i ostala sranja. Na koncert se osvrnuo i Omladinski list POLET iz Zagreba.
Evo vam redom nekoliko verzija VIĐENJA koncerta.

GORAN LISICA FOX:

PA ONDA RECENZIJA DARKA GLAVANA


EVO ŠTO JE ZABILJEŽILO PERO MAURA IVANČIĆAI NA KRAJU IVAN MOLEK:

Početkom 1980 došlo je i do sukoba i podjele unutar grupe. Zaustavivši me na Opatijskoj tržnici jedan Opatijac mi je dao da pročitam članak iz Beogradske Politike u kojoj je piosalo da je grupa ERY iz Opatije primljena na omladinski festival Subotica ’80.Članak pod naslovom MNOGO RADOVA MALO VALJANIH koji je uzašao u Politici gdje je izašao popis bendova koji su odabrani između gotovo nekoliko stotina iz čitave Jugoslavije satjalo je i ime grupe ERY .

EVO TOG ČLANKA:

Zbog sukoba unutar grupe postojala je realna “opasnost” da grupa bez mene (a sa mojim pjesmama koje su izabrane na natječaju) otiđe u Suboticu bez mene.Kako se to ne bi dogodilo, ja sam naš nastup stornirao i tako ERY nije otišao, na  možda jedan od najvažnijih medijskih i najpopraćenijih festivala u Jugoslaviji, koji je u to vrijeme još nešto i značio ( za razliku kad je tamo otišla kasnije Beta – izvedenica od članova Beta Centaura – pojačana Edijem Kraljićem iz ex Linija 32 i Denis&Denis).
Subotički festival bi sigurno bio donio grupi ERY veliku medijsku pozornost i uspjeh – ali sudbina je očito htijela drugačije.
Tokom ljeta 1980 grupa je dobila na korištenje prostor garderobe u Hotelu Kvarner odnosno u Kristalnoj dvorani.
Ljeto i neke čudne i nove ideje polako su nas počele razdvajati i na probama se je počelo svađati i voditi duge i bespotrebne razgovore.Evo i slikom zabilježene jedne takve probe.

Sama 1980 -ta godina nije mi baš ostala po tome u lijepom sjećanju, a ne sjećam se ni da smo nešto puno svirali uopće.Ja sam te godine radio kao DJ u poznatom DISCO 72 Clubu ispod današnjeg Hotela Millennium puštajući rock muziku sa ploča.Club je bio odlično posjećen i vrlo važan za moj daljnji kreativni rad i insspiraciju. Te godine je umro TITO pa mislim da se baš nije sviralo za dan mladosti ili možda je.. ne sjećam se više.
Elvis je počeo surađivati sa Davorom Toljom i često boraviti u studiju Andreja Baše svirajući gitaru na albumima Lidije Percan, i kantautora Ive Fabjana koji su u to vrijeme bile Bašine glavne zvijezde. Kako se je Elvis Stanić sve više počeo baviti instrumentalnom glazbom, u garderobi hotela Kvarner sa Toljom je snimao jednu instrumentalnu pjesmu u Jazz rock maniri čiju snimku imam a link ću staviti naknadno kad je uploadam.
1980 na Trgu Riječke rezolucije održan je Ri Rock gdje sam otpjevao legendarnu pjesmu Janis Joplin MERCEDES BENZ te još nekoliko blueseva samostalno no spontano su mi se priključili neki glazbenici iz publike i upotpunili ukupni doživljaj.Među njima bio je i Damir Širola.
Te godine sam upoznao i Vladimira  Gašparevića -Gašota (Gašo) basistu i gitaristu i što još sve ne….
Osobno to mi je bio jedan od najljepših perioda što se tiče same kompe ali i muzički mada to i nijec potrajlo dugo i to najviše zbog tehničkih pitanja, nismo imali prostoriju za vježbanje ali ni nikakvu opremu.No bilo kako bilo nastala je tako grupa ŠEVA. Iza nje jedan nastup u nekadašnjem Europa baru u Rijeci, 14.12.1980 godine kao i snimka iz Radio Rijeke grupe ŠEVA – koju možete poslušati ovdje: http://www.esnips.com/doc/fed55e38-a681-4012-a52d-d778c7410fef/Quo-vadis-(Igor-Kostelac)

Plakat koncerta u Riječkom Europa baru iz tog vremena.


Toliko o 1980- oj. Što se je razvilo od grupe ERY i njenih članova možete pročitati ovdje:

GRUPE “RUBICON” i “LINIJA 32”

Nastaviti će se….

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-