ERY _ POČETAK 1978 GODINA

Posted by Pas at 29/03/2010

Category: RI-ROCKIGOR KOSTELAC 22.08 1977 u 10.30 ujutro u OK 48 OPATIJA

Dvije tri riječi o opatijskoj grupi ERY.Najprije da vam objasnim zašto ERY.
U grupi ERY , koja je u početku bila akustičarski trio (jer drugih instrumenata nismo imali osim akustičnih gitara) svirali su:
ELVIS Stanić
ROBERT Župec i IGOR Kostelac.
Za ime grupe uzeli smo prva početna slova naših imena

(E)LVIS
(R)OBERT
(I)GOR

No kako je ispala riječ ERI, a meni je to zvučalo kao ERO S ONOGA SVIJETA , ja sam umjesto svoga slova I umetnuo Y i izmislio pravilo da se to čita IRI tako da kad vidite da piše ERY to se je čitalo IRI.
Grupa ERY osnovana je 8.02.1978 godine oko 17  sati u Omladinskom klubu 48 o čemu sam već pisao u prošlim postovima.
U početku kao akustičarski trio, svirali smo muziku grupe Pink Floyd, Emerson Lake i palmer, Rory Galaghera , Erica Claptona i drugih svijetski poznatih grupa i glazbenika. Svoj prvi službeni nastup (koncert) održali smo 7.03.1978 godine u Srednjoškolskom Centru Opatija u Zgradi Gorovo na prvom katu u velikom i akustičnom holu između učionica.IGOR KOSTELAC SA GRUPOM ERY U OPATIJSKOM ŠKOLSKOM CENTRU 7.03.1978 NA SVOM PRVOM NASTUPU PRED PUBLIKOM POD IMENOM  “ERY”

Koncert grupe (tada tria) ERY bio je izuzetno dobro posjećen, a naručito ako se uzme u obzir da u to vrijeme i nije bilo baš koncerata sa rock repertoarom koji bi se prezentirao zahtjevnoj Opatijskoj i Riječkoj publici koji su pohađali nastavu u Opatijskoj srednjoj školi.
Nedugo nakon tog nastupa, počeli smo skladati svoje vlastite kompozicije koje je u početku pisao i sastavljao Elvis Stanić kako muzički tako i tekstualno , nakon čega bi pjesma išla tekstualno na prepravku kod mene dok ne bi dobila konačni izgled. Kasnije sam uglavnom, ja pisao sve tekstove – ali i muziku, iako smo indirektno u tome učestvovali ravnopravno svo troje.
Nakon samo  nekoliko nastupa i mnogo vježbe te besplatnog zabavljanja naših prijatelja iz horde, od oko 40-50 ljudi, povećavao se je broj naših kompozicija, koje su uglavnom “počivale” na akustičnim gitarama pa smo došli na ideju da uzmemo u bend još jednog gitaristu(solo). Više se i ne sjećam kako ,ali na naš natječaj prijavio se je Bruno Baričević, koji je bio poznat po tome što je mogao  prestići Alvin Lee-ja (gitaristu grupe Ten Years After) tri puta dok je ovaj na ploči svirao Goin’Home. No o tome sam već pisao u prošlim postovima.
I tako tokom travnja 1978 godine u prostorije OK 48, banula su dva aktivista talijanske zajednice Circolo.Jedan se je zvao Sandro (kasnije je radio na lokalnoj Televiziji Rijeka i čitao vijesti na talijanskom – ali i hrvatskom jeziku).Poslušali su kako sviramo i pitali nas da li bi mi htjeli u Maju mjesecu svirati na koncertu grupe VRIJEME I ZEMLJA u kavani Hotela NEBODER u Rijeci  koji će se održati 31.05.1978 godine, na što smo mi naravno odmah pristali. No nismo im rekli da nemamo  bubnjara – no oni to nisu ni primjetili. I tako smo 31.05 1978 godine uz Riječku grupu TAURUS nastupili kao predgrupa grupi VRIJEME I ZEMLJA.
Ovo ispod na slici je originalan plakat koji je ELVIS STANIĆ kreirao za ustoimeni koncert ali i logo grupe ERY.

No ono što je važno reći, odnosno napomenuti da je toj dvojci aktivista talijanske zajednice upravo GORAN LISICA FOX rekao za nas.
GORAN LISICA FOX već je onda imao gotov plan kako zavladati Riječkom rock scenom upotrijebivši baš grupu ERY za ostvarenje svog nauma.
Da pojasnim.
Nakon 60- tih i 70 -tih godina i pojave rock glazbe u Rijeci (čije ste prortagonuste mogli vidjeti u dokumentarnom filmu Bernandina Modrića “RITAM PLEMENA”) nastala je praznina od cca nekih 3-4 godine kad je ta rock scena utihnula, odnosno povukla se iz javnog djelovanja zbog ćešćih pojava disco klubova , ali i zbog sve manje isplativog održanja tih bendova koji su većinom(njihovi članovi) otišli za novcem i zaradom svirajući zabavnu pop i rock glazbu na Opatijskim, Riječkim i Crikveničkim terasama.
Zapravo jedini “rock”  bend koji je zu to vrijeme imao LP ploču i nešto radio po pitanju autorstva  je bila grupa VRIJEME I ZEMLJA koju je vodio NENAD BAČIĆ danas poznatiji kao Nenad BACH koji danas živi i radi u Sjevernoj Americi odnosno u New Yorku i napravio je tamo i uspješnu glazbenu karijeru, snimajući pjesme sa poznatim svijetskim imenima rock i pop glazbe.
U Rijeci je u to vrijeme djelovala i grupa 777 no oni su se bavili komercijalnim festivalskim stvarima i nisu bili nikakvi igrači rock scene u Rijeci.
Dakle vrh piramide i uspjeha u Riječkom rocku tada su sačinjavali glazbenici okupljeni u grupi VRIJEME I ZEMLJA koju su uz Nenada Bačića još sačinjavali i DAVOR TOLJA -klavijature (kasniji osnivač DENIS&DENIS sa Marinom Perazić), te Joško Serdarević bubnjevi (ex XENIA) te Damir – LAJBEK  basista (ex LINIJA 32 i XENIA). Nije bilo drugih protivnika za Foxovu namjeru za”takeover” Riječkom rock scenom. Vjerovatno zaključivši kako je scena nepovezana i napuštena i ne organizirana GORAN LISICA (FOX)  vidio je tu šansu da odabere vlastite pulene i sa pozicije novinara koji je pisao(čitaj vladao) putem omladinskog lista VAL a i radio emisijom BURA koju je uređivao i vodio.
Jedini pravi protivnik i zapreka bili su mu VRIJEME I ZEMLJA. Sad je trebalo čekati priliku da ih se opere i skine s kurca i to se je desilo baš 31.05.1978 u kavani Hotela Neboder gdje je svirala i grupa ERY .

Evo što je GORAN LISICA FOX pisao o tom koncertu u
omladinskom lokalnom glasilu VAL
:

31.05.1978
U grupi ERY svirali su i pjevali
IGOR KOSTELAC – vokal
ELVIS STANIĆ -Akustična gitara
ROBERT ŽUPEC – bass
ALEKSANDAR VRHOVAC – bubnjevi
(ex Beta Centaury)
BRUNO BARIČEVIĆ – el.solo gitaraOpatijska grupa ERY u ljto 1978 na ljetnoj pozornici Opatija

S lijeva na desno sjede:

IGOR KOSTELAC  (sa Ray Bankama)- vokal

ROBERT ŽUPEC – bass

ELVIS STANIĆ – gitara

DŽORĐIJA LAZAREVIĆ – bubnjevi
(iz Zagreba)

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-