Archive for the ‘PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI’ Category

Posted by Pas at 01/10/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

29.09.2021 u Slovenskim medijima izašao je članak koji je objavila Anica Ferlin iz Uprave Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama

Sadržaj članka upućuje (između redaka) da se očekuje jaki potres – što je i moje predviđanje zbog novog žarišta potresa kod JELŠANA što je dosta blizu Rijeke pa bi se taj potres vjerojatno dobro osjetio i na Riječkom odnosno Klanskom području koje je uz granicu sa Slovenijom. Prenosim van članak u cijelosti

Kako biste podnijeli potres?

Potres je prirodna katastrofa u kojoj seizmički val uzrokuje neželjene posljedice po ljude, objekte i prirodu. To je fenomen koji se ne može točno predvidjeti i spriječiti, no mogu se utvrditi područja na kojima će se potres najvjerojatnije dogoditi i njegove posljedice. Takvo područje s većom seizmičkom opasnošću intenziteta VIII prema Europskoj seizmičkoj ljestvici (EMS) proteže se u Sloveniji od sjeverozapada prema središnjem dijelu te jugu i jugoistoku zemlje. Potres u ovoj zoni, u kojoj živi oko 53 posto stanovništva, imao bi velike posljedice po ljude i infrastrukturu. Na zgradama bi se pojavile pukotine u zidovima, u slučaju dobro izgrađenih zgrada pojedini zidovi mogli bi se srušiti, a loše izgrađene zgrade potpuno bi se srušile. Udaljavanjem od ovog područja smanjuje se seizmička opasnost i učinci potencijalnog potresa.

Za potres se možemo pripremiti mjerama koje ublažavaju njegove posljedice. To uključuje izgradnju otpornu na potres, obnovu i okrupnjavanje stambenih i javnih zgrada, planiranje učinkovitog rada sustava zaštite, spašavanja i pomoći (ZRP) te praćenje i proučavanje seizmičkih aktivnosti. Također je iznimno važno educirati stanovništvo o ispravnom ponašanju prije, za vrijeme i nakon potresa te obučiti snage CFP -a. U cilju jačanja obuke i spremnosti snaga ZRP -a, Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije provodi projekt Praktična vježba civilne zaštite – # SIQUAKE2020 između 2019. i 2021. godine s partnerima iz konzorcija iz Slovenije, Njemačke, Italije i Hrvatske .

Projekt # SIQUAKE2020

Svrha projekta je povećati spremnost sustava ZRP -a u Sloveniji i mehanizma Unije u području civilne zaštite u slučaju velikog potresa u središnjoj Sloveniji. Projekt, proveden uz potporu navedenog mehanizma, uključuje organizaciju i provedbu različitih događaja, od vježbi, radionica, obuka do pripreme smjernica za provedbu obuke za druge države članice mehanizma. Glavni događaj projekta je praktična vježba # SIQUAKE2020, čija je provedba zbog epidemije COVID-19 odgođena za 4.-8. listopada 2021. Stotine sudionika iz pet zemalja procijenit će stanje i štetu na nekoliko mjesta u Ljubljane, Logatca i Vrhnike. Objekata, uvježbavati postupke pretraživanja i spašavanja srušenih ili oštećenih objekata, podršku i stabilizaciju oštećenih zgrada, pružanje hitne medicinske pomoći,privremena masovna skloništa za pogođeno stanovništvo i primanje međunarodne pomoći.

Projekt također provodi aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o ispravnom ponašanju prije, za vrijeme i nakon potresa. U nastavku donosimo ključne smjernice za rješavanje takvog događaja.

Kako se možemo pripremiti za potres

Na karti seizmičkog intenziteta i primjeni POTROG – Procijenite svoju zgradu, možemo provjeriti moguće učinke potresa na području u kojem živimo i seizmičku ranjivost našeg doma. Pripremamo najosnovnije potrepštine koje bi nam omogućile premostiti razdoblje nakon potresa kako bismo uspostavili osnovne usluge poput vode, zaliha hrane, prve pomoći, higijenskih potrepština, deka, svjetiljke i slično. Također je poželjno uključiti kopije dokumenata i druge stvari za koje smatramo da bi vam bile potrebne.

Unutar kućanstva unaprijed određujemo sigurna mjesta za sklonište. Ormarići i elektronički uređaji pričvršćeni su na zidove, a veliki i teški predmeti postavljeni su na donje police. Slike, ogledala i drugi oštri predmeti ne vješaju se nad krevete i sofe, koji se također odmiču od prozora, pregrada, visokog namještaja i teških lustera. Također je važno da su uređaji za grijanje i grijanje plina i spremnici za vodu pravilno instalirani i osigurani, da se zapaljive i otrovne tekućine pravilno skladište te da velike ormare ne postavljamo u hodnike i ispred vrata koja bi nam mogla spriječiti bijeg tijekom potres.

Kako se pravilno ponašati tijekom potresa

slika

Shutterstock

Najvažnije za vrijeme potresa je ostati miran . Kad osjetimo potrese, odmaknemo se od staklenih površina , nađemo zaklon ispod stola, okvira vrata ili u kutu pokraj unutarnjih nosivih zidova , štiteći glavu rukama, odjećom, jastukom ili čime već . Ni pod kojim uvjetima ne smijemo napustiti zgradu, koristiti dizala, stepenice i skočiti kroz prozor. Čekamo da potres prođe, a zatim mirno napuštamo zgradu.

Ako tijekom potresa ostanemo na otvorenom, izlazimo na otvoreno, daleko od zgrada, infrastrukture i raznih instalacija, obala vode, drveća, nadvisenih zidova itd. Ako povlačenje iz izgrađenog područja nije moguće, povucite se do najbližih vrata i pričvrstite glavu rukama. U autu usporavamo, vozimo se do ruba ceste i čekamo kraj tresenja. Ne stajemo u tunelima, na mostovima, u blizini dalekovoda, velikih znakova ili zgrada koje bi se mogle srušiti. U javnom prijevozu čvrsto se držimo da ne padnemo i zaštitimo glavu od padajućih predmeta.

Što radimo nakon potresa?

Ako smo zarobljeni u ruševinama, pokušavamo odrediti smjer dovoda zraka i pokriti usta i nos od prašine. Ako nismo oštećeni, pokušavamo ukloniti ruševine u smjeru dovoda zraka, ali ako smo oštećeni, krećemo se što je moguće manje i u pravilnim razmacima udaramo o metalno ožičenje ili zid. Ako nam zatreba pomoć i imamo dostupan mobitel, zovemo 112, ali izbjegavamo nepotrebne pozive i štedimo bateriju.

Ako nismo zarobljeni u ruševinama i oštećeni, možemo sigurno pomoći ljudima oko nas. Nakon potresa nemojte koristiti otvoreni plamen, isključiti sve plinske i električne aparate i zatvoriti glavni ventil vodovodne mreže. Oštećenu zgradu napuštamo na najsigurniji način, uzimajući sa sobom najnužniju odjeću, dokumente, novac i lijekove i brinući se o kućnim ljubimcima. Ako je zgrada oštećena, u nju više ne ulazimo, već čekamo procjenu kvalificiranih stručnjaka.

Mogući potres u središnjoj Sloveniji sličnog intenziteta kao potresi u Zagrebu u ožujku 2020. i Petrinji u prosincu 2020. mogao bi imati velike posljedice zbog gustog stanovništva, dnevnih migracija i prisutnosti državnih, gospodarskih institucija i infrastrukture. Oko 600.000 ljudi bilo bi izloženo posljedicama potresa, pa se moramo dobro pripremiti za to kako bismo smanjili njegove potencijalne posljedice. Više informacija o pravilnom rukovanju prije, za vrijeme i nakon potresa možete pronaći na web stranicama www.siquake2020.eu , www.gov.si i http://potrog2.vokas.si/ .

Napisala: Anica Ferlin, Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama

Izvori:

  • Uprava Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (2012.). Jeste li spremni za potres? Ljubljana: Ministarstvo obrane.
  • Vlada Republike Slovenije (2020). Nacionalni plan zaštite i spašavanja potresa, verzija 3.1, broj 8420-1 / 2014/9 od 20. veljače 2014. godine.
  • # SIQUAKE2020 (2020). Projekt # SIQUAKE2020. Dostupno na: https://www.siquake2020.eu/o-projektu/ (27. ožujka 2021.).

 

 

Posted by Pas at 30/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

 

 

A ovo je tablica potresa za Rujan 2021 za Jadransko more, koliko vidite samo jedan potres nema svoj paritet a to znači da će se taj potres tek dogoditi

Posted by Pas at 29/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

Ove tablice su totalni krah teorije tektonskih ploča i njihovih navodnih pomicanja. Potresi se dešavaju u točno vrijeme (sat) što je moguće samo ako ih izaziva nešto što se (o)kreće pravilnim vremenskim tokom, kao što je npr. KRUŽNO kretanje, a kružno se kreću komete. Evo još jedan potres u Hrvatskoj koji se je dogodio u isto vrijeme kao i njegovi predhodnici

 

A sada pogledajte tablicu i označeno vrijeme PLAVIM KRUGOM i vidjeti ćete da se je potres ponovio opet u isto vrijeme kao i prethodnih dana

Potres je izazvala kometa ATLAS P4 koja je po ASTN bila na poziciji 21/336

Unosom potresa od 2.1 Richter u tablicu magnitude vidljivo je da je potres u ispravnoj grupi sa ostalim potresima sličnih magnituda.

Posted by Pas at 23/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

Ovo je tablica potresa iz Septembra sa potresima iz tog sektora označio sam ih pravokutnim crvenim pravokutnicima. Ovdje još morate dodati i potrese iz Gorskog Kotara kojih ima oko 5-6

Posted by Pas at 23/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

Kako to? Kako to?

U 1:32 ujutro kod Petrinje je bio potres jačine 4.1 Richter. I sve bi to bilo dobro da vam prije nego što se je potres dogodio, već danima vam pokazujem vrmensku tablicu potresa – i vidi vraga, potres se je dogodio točno prema tablici.

Moja tablica potresa je besprijekorno točna i bazairana je na 12 satnom paternu. Pogledajte tablicu i vidjeti ćete da je potres već bio u 13:33 dok je potres kod Petrinje bio u 1:32, dakle razlika je samo jednu minutu u 12 satnom paternu, odnosno potres se je desio prema već bivšem potresu samo 10 minuta kasnije. Označio sam ga pravokutnikom.

Potres je prouzročila kometa WIERZCHOS H3 na poziciji ASTN 12/27. Ako pogledamo tablicu magnituda , vidjeti ćete da je potres u grupi tih magnituda. Dakle,.. opet pogodak i neoborivi dokaz, magnituda se može predvidjeti putem IKEEPS ASTN-a.

Posted by Pas at 22/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

Kada govorimo o potresima koji su (ne)srećom slabi treba uzeti u obzir sve što se je dešavalo tokom Septembra na ovom području, gdje su evidentirani potresi u Istri, okolici Matulja i u Gorskom Kotaru, znači u zaleđu Rijeke ili Riječkog prstena, koji su povezani prolazom kometa preko tih krajeva. Bilo bi krajnje SULUDO ne primjetiti da su potresi počeli baš tad, kada su lokalne orbite kometa počele prelaziti preko tih krajeva. Dok nije bilo prelaska kometa – nije bilo ni potresa na tim područjima. Možemo žmiriti do sutra , ali tako nešto ignorirati uz sve ostale parametre koji jasno pokazuju što se i zašto događa – još je i luđe od samog zgražanja ljudi koji razumiju što pokazujem.

Ovo su potresi u zadnja 24 sata

Ovo je zadnji potres koji se je dogodio

A ovo su potresi u zadnjih 14 dana i moram vam napomenuti da to nisu svi potresi fali ih DESETAK iz ovog područja koji na ovoj mapi nisu zabilježeni iz ne znam kojih razloga,.. valjda da netko ne isčita što ovdje događa iako je to evidentno i bez tih potresa.

Ovo je činjenično novo potresno žarište, koje se može razvijati sa malim potresima a zatim može udariti jaki potres i to vrlo jaki prema parametrima potresnosti ovoga kraja. Ne zabravimo u Klani je bio potres od 7 Richtera prije stotinjak godina, Ilirska bistrica je isto tako trusno tlo te je već bila pogođena jakim potresima.

Jedan od najjačih potresa u 20. stoljeću u Sloveniji bio je potres koji se dogodio 31. siječnja 1956. u 2 sata i 25 minuta nakon svjetskog vremena na ilirsko-bistričkom području. Magnituda mu je bila 5,1, a maksimalni intenzitet VII. tarife nakon EMS -a. Fokus je nastao na dubini od oko 7 km (Ribarič, 1982.). Ozljede su se dogodile u Ilirskoj Bistrici, Kosezama, Trnovu i okolici. Velika oštećenja uglavnom su bila u Ilirskoj Bistrici, gdje je oštećeno 60% zgrada, od čega je 30% teško. Potres se osjetio na području radijusa od oko 135 km, što znači područje od gotovo 60.000 km2.

 

Gotovo sam siguran o kakvoj će se magnitudi raditi, jer se svi dosadašnji potresi motaju oko tih velikih magnituda što sam pokazao u zadanim tablicama teslinog niza (TN). Dakle ukoliko dođe do jakog potresa taj bi se potres dobro osjetio u Rijeci ali zbog MOHO sloja  osjet bi se osjetio sve do Zagreba zbog građe tla koje je trusno i puno šupljina/rupa.

Od danas na dalje u svim slijedećim izvješćima i revizije potresa koristiti ću slijedeću kraticu  ASTN 000/000

To je kratica vrijednosti položaja komete u odnosu na EPICENTAR koja označava slijedeće mjerenje
Angularna Separacija Teslinog Niza i zatim niz u stupnjevima.

Današnji potres kod Ilirske Bistrice uzrokovala je kometa BORISOV L3 po ASTN 18/327

 

Kada ovaj potres po ASTN ubacimo u tablicu magnituda opet dobivamo ispravno grupiranje potresa od 1,3 Richtera koji je u grupi sa ostalim potresima te jačine- ALI opet ih okružuju jake magnitude

Posted by Pas at 17/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

Jučer ili prekjučer (vidi post prije ovoga) objavio sam tablicu potresa u Hrvatskoj koji se dešavaju svakih 12 sati po satovnom vremenu. Upario sam sve potrese u isto ili jako približno vrijeme različitim bojama.
Danas se je dogodio prvi novi potres nako što sam objavio tablicu i što se je dogodilo. Potres je bio u 10:17 po UTC vremenu dakle to je linija potresa koju sam označio CRVENOM BOJOM u potresnoj tablici.

Na ovaj način možete se osigurati sasvim legalno od slijedećih potresa. Pomoću tablice možete zaključiti u kojem će satu slijedećih dana ili tokom dana biti potres. Postoji vremensko odstupanje koje je u minutama, ali morate uzeti i u obzir da i Mjesec svakoga dana izlazi oko sat vremena kasnije nego prethodnog dana.

Na tablici sam napravio jednu grešku na dan 2.09.2021 i taj potres trebao je biti označen ZELENOM BOJOM. Tamo gdje potresi nisu označeni to je vrijeme koje još nije upareno , pa pretpostavljam da će se ti potresi upariti slijedećih dana , na što ću vas obavijestiti nakon što se dogode i na taj način ćemo popuniti tablicu do kraja. Zvijezde, komete planete, sunce  i mjesec se jedini kreću nebom sinhronizirani sa satom. Vjerujte mi na riječ tektonske ploče nemaju nikakav patern i pravilo pomicanja. Istina izađe na vidjelo na ovakav ili onakav način- ali izađe.

Posted by Pas at 15/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI, RAZMIŠLJANJA

 

Za čitanje klikni na naslov

 

PREDVIĐANJE I IZRAČUN POTRESA PO SISTEMU IKEEPS (drugo izdanje)

Posted by Pas at 15/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

 

Jučer 14.09. izvadio sam dva posljenja zuba iz čeljusti, sad sam potpuno bez zuba i tako će ostati dok ne iznađem neko riješenje, a to se vjerojatno neće dogoditi jer situacija u mojim čeljustima je strašno komplicirana i zajebana. Znači ne radi se o novcu  jer novac za implantate za zube imam već odavno i njega ne trošim, nit ga diram, nit ga gledam kao da i ne postoji. Nije ni problem u strahu od zubara. Jučer sam izvadio dva zuba odjednom ko da i nisam , jedino što nisam mogao govoriti zbog utjecaja anestetika.
Dakle potrošio sam 1000€ na proteze koje ne služe ama baš ničemu, osim eventualno za izgled- a za to me savršeno boli kurac, kome se sviđam ovako – ok , kome se ne sviđam -,nitko vas ne sili da me gledate niti sušate. Jučer me je zubar pitao oko situacije sa mojim zubima i kad sam mu ispričao što se samnom događa od kad sam bio malo dijete – ostao je ko pegla.

Ali ima jedna interesantna stvar koju sam uočio dok sam išao kod zubara.
Zubar kod kojeg sam bio – a nikada prije nisam bio kod njega, iako ga osobno poznajem još od djetinstva. Bio mi je susjed u Opatiji. Na ulazu u zgradu gdje je ambulanta  uočio sam da zgrada nosi broj – 8. Dakle još jedna osmica u mojem životu, što ujedno služi kao zvijezda vodilja u mom životu. Nasmijao sam se i ušao. Dok mi je vadio zube u glavi sam jasno slušao pjesmu Deep Purple – STORMBRINGER koja je treštala u mojim mislima tako glasno da nisam ni čuo što zubar govori, pa mi je i to bila dodatna anestezija. Pjesma mi se pojavila od niotkuda u momentu kad sam sjeo na stolicu i primao injekciju.

Dobro sam, nemam nikakvih posljedica, samo me boli mjesto gdje mi je ubadao injekciju više puta na više mjesta. Bolilo nije, krvarilo nije, još izbjegavam jesti preko tog mjesta, sad moram smisliti kako ću govoriti

No da se vratimo nečemu čime se ja bavim,..potresima

Noćas u jutarnjim satima oko 4:19 ujutro, granicu Albanije i Crne gore 24 km od Podgorice udario je potres od 4.5 Richtera koji je smanjen na 4.1 Richter.

 

Udarila je kometa Elenin po angularnoj separaciji teslinog niza 9/108

 

Ovdje na gornjoj tabeli možete vidjeti kako su reagirale stanice za mjesenje potresa u regiji pa je tako u Srbiji bilo zabilježeno kao 4.6 Richtera

Ja ću ovaj potres u svoju tablicu unijeti kao 4.5 Richtera i sad pogledatje gde leži taj potres na tablici teslinog niza u grupi je sa potresom od 5.2 Richtera – a susjedne magnitude spadaju u KATASTROFALNE POTRESE

 

Posted by Pas at 12/09/2021

Category: PRIKAZ POTRESA PO IKEEPS METODI

 

Ovo što vidite na slici/screenshot-u je lokalna orbita komete Elenin A3 koja se je pomakla od Hrvatske – lijevi iznad italije i Francuske. Ovo što vidite na slici je koncentrično napredovanje kružne orbite prema unutra koje traje do 27.11. 2021. Od 27 Novembra na dalje kometa Elenin A3 se počinje vraćati u smjeru povećanja orbite i doseći će teritorij bivše SFRJ oko 1 Aprila 2022 g., aki samo na 5 dana , odmah zatim 5-og Aprila počinje se vraćati unatrag prema Italiji

 

Unatoč tome zadržavanje ove komete biti će dugačko zbog sitniog pomjeranja u orbiti. No tu problemima nije kraj!! Dok se kometa Elenin bude udaljavala, dolazi nam nova kometa i ti ni manje ni više nego iz jata CATALINA. Kometa catalina C 2021/C3 koja se trenutačno jako širokom lokalnom orbitom približava našim krajevima. Trenutačno je iznad Rusije. Peritorij Srbije dostići će oko 9 Decembra 2021 a zatim će preko Srbije i Bosne stići i iznad Hrvatske oko 25 Decembra 2021 – znači za Božić, napredovati će prema Zapadu dolazeći sa istoka

 

Kometa će nas brzo prijeći i već poslije Nove Godine biti će iznad Italije.  Pogledajte sad širu sliku približavanja ove komete počevši od današnjeg dana

+(reset)-
+(reset)-
العربية العربية 简体中文 简体中文 Hrvatski Hrvatski Čeština‎ Čeština‎ Dansk Dansk Nederlands Nederlands English English Français Français Deutsch Deutsch Ελληνικά Ελληνικά Magyar Magyar Italiano Italiano Македонски јазик Македонски јазик Norsk bokmål Norsk bokmål Português Português Română Română Русский Русский Slovenščina Slovenščina Español Español Svenska Svenska Türkçe Türkçe