ANTIVIRUSNI PROGRAMI

Posted by Pas at 21/03/2010

Category: KOMPJUTERI


Antivirusni programi zaista znaju napraviti i zbrku i sumnju u svakoj glavi korisnika ili vlasnika PC-a.Prvi problem je koji antivirusni program izabrati i vječno pitanje jesam li sa njim potpuno siguran?
Ali… krenimo od početka kad je zemljom plazio strašni NORTON ANTIVIRUS u vrijeme DOS-a 1000 g p.n.e.
Dakle ako je išta bilo sporo onda je to bio Norton.To je najlošiji antivirusni program koji jedino može parirati trojanskom virusu-katastrofa.No on je u budućnost odnio slavu kao najbolji jer u njegovo vrijeme drugih nije ni bilo, a da ih je i bilo (što ne poričem) nisu ni bili važni – jer je rekla kazala učinila svoje.
AVG, NOD 32, Sofos ,Kaspersky, Panda, Avast, Mcafee, Bit Defender, Trend micro i još desetine manje popularnih i poznatih i što sad?
Kojeg odabrati?
Riješenje se uglavnom traži kucajući na vrata susjedu koji već dugo “ima” kompjuter kako bi dobili odgovor koji će vas smiriti- ali to je prva stepenica očaja i lažne sigurnosti.
Antivirusni program se mora dobro upoznati.Mora biti transparentnog podešavanja sa opcijama na vidljivom mjestu bez skrivenih opcija i podešavajućih zamki.Obavezno da ima update svaki dan.Cijena neka vam ne bude prepreka , jer kada izgubite važne podatke – to nema cijene – ali onda je kasno, najčešće.
Da biste odabrali jedan od ovih koje sam nabrojao a da bi znali što ste zapravo odabrali trebali bi odprilike 20 godina biti po 16 sati na kompjuteru (poput mene) ali i to nije dovoljno.Ja sam ih sve isprobao, ali i drugi su ih isprobavali za mene.Radeći po kućama gdje ima sve i svašta i gdje iza kompjutera sjede ljudi svakakvih navika , zanimanja i profila
primjetio sam da je samo jedan program ostao iso efektan i dobar gotovo siguran.Slučajno sam došao do njega.
Čitajući šture hakerske informacije čuo sam vrlo rijetko i nevoljko da ga spominju i tom prilikom o tom programu govorili su o njemu s strahopoštovanjem , gotovo krijući njegovo ime evo jednog takvog opisa (na engleskom)

Smart security for total online safety
Powerful protection home and away Whether you are at home or on the go,
safeguard your online
comprehensive protection available.

Tako, u jednom hakerskom listu vrlo šturo opisuju taj antivirusni program.
Ime tog programa je Trend Micro Internet Security Pro 2009 v17.00.1307
No ono što sam ja primjetio kod tog programa je da je verzija 2007 mnogo brža i potpunija i manje usporava kompjuter no razlika je u tome što verzija 2007 ne šljaka u SAFE MODE a 2009 radi u SAFE MODE.
Što to znači? To znači da ćete moći očistiti viruse dok je kompjuter u sejf modu što je inače bio do sada bauk., iz prostog razloga što Windowsi u safe mode podižu minimalno servisa i drivera drajvera).
Virusi se vole zavući u arhive restore pointa pa je dobro taj servis imati zatvoren i koristiti neki drugi kao što je npr.ERD registry, koji svako toliko slika registry i sprema ga u poseban folder kojeg virusi ne napadaju.
Loša stvar kod PC Cillin-a je što ponekad se firewall zaglavi pa ne možete na internet nikako.To se obično desi u nekom međukoracima pri davanju dozvola za izlazak ili ulazak nekog servisa kroz port kopjutera.
No ne računajući na taj bag koji je vrlo nestalan i nepredvidljiv zaštita je perfektna da ne kažem savršena.Ono što bih posebno istaknuo kod tog programa je što ima wireless zaštitu protiv korištenja vaše bezžične internet veze.Kao i svaki antivirusni program i ovaj ima licencu samo jednu godinu, pa ga je potrebno nakon godinu dana kupiti nanovo – no i virusi napreduju, tako da je – pojeo vuk magare.
Vjerovatno ste zadovoljni sa sadašnjim antivirusnim programom pa neka tako i ostane.Nikad ne govorim nekome nešto dva puta, naučio sam se da je to uzalud kao i u muzici…malo je dobrih!
Pitanja možete postaviti na computer.help@post.t-com.hr

Na slici: Manji dio mog arsenala…

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-