DNEVNIK AUGUST 2021 – 9.08.2021

Posted by Pas at 09/08/2021

Category: RAZMIŠLJANJA

Potres u Hrvatskoj kod Petrinje od komete Lemmon

Kad im iz dupeta dođe u glavu

Ljudske aktivnosti bez ikakve sumnje utječu na klimatske promjene, a vremena je sve manje. Tako glasi zaključak najopsežnijeg izvješća Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC), koji praktički funkcionira kao Odbor za klimu Ujedinjenih naroda.

“Današnje izvješće radne grupe IPCC-a crveni je alarm za čovječanstvo. Zvona na uzbunu su zaglušujuća. Ovo izvješće mora biti posmrtno zvono za ugljen i fosilna goriva prije nego unište naš planet”, upozorio je glavni tajnik UN-a António Guterres.

Najopsežnije izvješće dosad, zasnovano je na istraživanjima više od 14 tisuća znanstvenika rasprostranjenih širom svijeta, koji su pokazali golem entuzijazam i unatoč pandemiji covida-19, nisu prestajali svakodnevno komunicirati oko načina kako rezultate učiniti što preciznijim.

Znanstvenici IPCC-a pregledali su tisuće znanstvenih radova kako bi pružili opsežan sažetak onoga što je poznato o pokretačima klimatskih promjena, njezinim utjecajima i budućim rizicima te kako se mogu smanjiti mogući rizici. Sva istraživanja izrađuju se i recenziraju u nekoliko faza, čime se jamči objektivnost i transparentnost.

Glavne stavke izložene u izvješću nisu nikakvo iznenađenje za znanstvenu zajednicu, ali količina ovdje predstavljenih dokaza trebala bi biti dovoljna da uvjeri skeptike kako je ljudski utjecaj na klimatske promjene neupitan, poručuju iz UN-a.Nadalje, nikada u povijesti nisu bile zabilježene veće emisije ugljičnog dioksida, razine mora najviše su u posljednjih 3000 godina, a razine leda na arktičkom moru najniže su u posljednjih 1000 godina. Svaka ispumpana tona ugljičnog dioksida povećava rizik od ekstremnih vrućina, poplava i suša. Korelacija je jasna i dokazana.U izvješću stoji i kako će globalno zatopljenje vrlo vjerojatno prouzročiti ekstremne vremenske neprilike u dijelovima svijeta gdje ranije nije bilo takvih događanja. Katastrofe izazvane visokim razinama mora, a koje su zabilježene jednom u sto godina, mogle bi se sada dogoditi jednom ili dvaput u samo jednom desetljeću. Velike požare možemo očekivati i tamo gdje ih prije nikada nije bilo.

Serija potresa pogodila je Sloveniju

Prvi potres izazvala je kometa Lemmon a druga dva potresa su od komete Borisov

 

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-
العربية العربية 简体中文 简体中文 Hrvatski Hrvatski Čeština‎ Čeština‎ Dansk Dansk Nederlands Nederlands English English Français Français Deutsch Deutsch Ελληνικά Ελληνικά Magyar Magyar Italiano Italiano Македонски јазик Македонски јазик Norsk bokmål Norsk bokmål Português Português Română Română Русский Русский Slovenščina Slovenščina Español Español Svenska Svenska Türkçe Türkçe