DNEVNIK AUGUST 2021 – 9.08.2021

Posted by Pas at 09/08/2021

Category: RAZMIŠLJANJA

Potres u Hrvatskoj kod Petrinje od komete Lemmon

Kad im iz dupeta dođe u glavu

Ljudske aktivnosti bez ikakve sumnje utječu na klimatske promjene, a vremena je sve manje. Tako glasi zaključak najopsežnijeg izvješća Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC), koji praktički funkcionira kao Odbor za klimu Ujedinjenih naroda.

“Današnje izvješće radne grupe IPCC-a crveni je alarm za čovječanstvo. Zvona na uzbunu su zaglušujuća. Ovo izvješće mora biti posmrtno zvono za ugljen i fosilna goriva prije nego unište naš planet”, upozorio je glavni tajnik UN-a António Guterres.

Najopsežnije izvješće dosad, zasnovano je na istraživanjima više od 14 tisuća znanstvenika rasprostranjenih širom svijeta, koji su pokazali golem entuzijazam i unatoč pandemiji covida-19, nisu prestajali svakodnevno komunicirati oko načina kako rezultate učiniti što preciznijim.

Znanstvenici IPCC-a pregledali su tisuće znanstvenih radova kako bi pružili opsežan sažetak onoga što je poznato o pokretačima klimatskih promjena, njezinim utjecajima i budućim rizicima te kako se mogu smanjiti mogući rizici. Sva istraživanja izrađuju se i recenziraju u nekoliko faza, čime se jamči objektivnost i transparentnost.

Glavne stavke izložene u izvješću nisu nikakvo iznenađenje za znanstvenu zajednicu, ali količina ovdje predstavljenih dokaza trebala bi biti dovoljna da uvjeri skeptike kako je ljudski utjecaj na klimatske promjene neupitan, poručuju iz UN-a.Nadalje, nikada u povijesti nisu bile zabilježene veće emisije ugljičnog dioksida, razine mora najviše su u posljednjih 3000 godina, a razine leda na arktičkom moru najniže su u posljednjih 1000 godina. Svaka ispumpana tona ugljičnog dioksida povećava rizik od ekstremnih vrućina, poplava i suša. Korelacija je jasna i dokazana.U izvješću stoji i kako će globalno zatopljenje vrlo vjerojatno prouzročiti ekstremne vremenske neprilike u dijelovima svijeta gdje ranije nije bilo takvih događanja. Katastrofe izazvane visokim razinama mora, a koje su zabilježene jednom u sto godina, mogle bi se sada dogoditi jednom ili dvaput u samo jednom desetljeću. Velike požare možemo očekivati i tamo gdje ih prije nikada nije bilo.

Serija potresa pogodila je Sloveniju

Prvi potres izazvala je kometa Lemmon a druga dva potresa su od komete Borisov

 

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-