FIREFOX, FLASHPLAYER, PLUGIN CONTAINER I VELIKO SRANJE

Posted by Pas at 15/11/2010

Category: KOMPJUTERI

Trebao sam se ovo sjetiti prije napisati jer ovo baš nije nešto jako novo, ali nije ni toliko staro da ne napišem dva, ili tri reda o tome, pa da vas možda utješim i smirim. Firefox je tipični program koji je napravio grešku, koju su napravile mnoge serije programa koje su se razvijale i pokrpavale. Primjetili ste u zadnje vrijeme, da se Firefox jednostavno sruši, restarta vam kompjuter, procesor je strašno zauzet ili odjednom više stranica koje su programirane u flešu – više ne rade.

Dakle Firefox kad je startao bio je dobar i pouzdan preglednik, no friziranjem i krpanjem postao je pravo problematično stanje unutar kompjutera. Velika mu je greška( i to  još od početka) da mu treba tri dana da se podigne. U zadnje vrijeme izašao je plugin – container exe, koji u vašem task mamageru zauzima ogromnu memoriju, za usporedbu sa drugim procesima koji su “dežurni” u vašem kompjuteru. To toliko usporava kompjuter ili Firefox da kadga isključite kompjuter naprosto poleti sa svojom brzinom i procesima koliko muje olakšan rad sa tim gašenjem tog procesa. Taj plugin troši ili zauzima više memorije nego sam Firefox, koji među procesima inače zauzima najviše memorije, ali i procenat zauzeća procesora. To se prije nije dešavalo. No kad isključite taj plugin, nakon toga više ne možete npr. gledati youtube video, ali ni ništa drugo što je rađeno u flashu.

Zašto se to događa?

Prije ove zadnje verzije ili čak pred zadnje verzije Firefoxa, dešavalao se je, da se je flashplayer unutar firefoxa, gasio sam od sebe i obarao sam preglednik nakon čega bi se on. crashao. Predpostavljam da se radi o nekakvim autorskim pravima na flashplayer i o možebitnoj zamjeni koju su privremeno našli u firefoxu (Mozilli) dok ne pronađu neko bolje riješenje. Firefox je bio najbolji kad je bio jednostavan i kad nije imao toliko sranja zaljepljenih po sebi , a tu posebno mislim na pluginove. Firefoxova verzija 3,6 bila je tako katrastrofalna da se je memorija u u procesima dizala sa 80-90 k na fantastičnih 1000 k, nakon čega bi se kompjuter jednostavno restartao ili zamrznuo (ne znam koja je gora varijacija). to su popravili tek nakon 4-tog pokušaja(verzije).  No sad im se je desilo sranje sa tim containerom, koji nije nimalo bezazleno. Zato ako vam se to dešava , nemojte se brinuti, nije do kompjutera, nemate ni virus, nije ni do Windowsa, jednostavno su zajebali oni iz Mozille nema nikakve veza sa vama, ni sa vašim kompjuterom. Zahvaljujući nekom posjetiocu na blogu koji je u google tražilicu upisao :” kad koristim flash player zagušuje mi se procesor” sjetio sam se da napišem ovih par redaka kako bih vas smirio, da se ne brinete ili sačuvajbože pozovete majstora – jer ode 100 kn u kurac..

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-