GDJE KUPITI NOVI KOMPJUTER

Posted by Pas at 21/03/2010

Category: KOMPJUTERI

Jedna od važnijih stvari je mjesto gdje ćete kupiti vaš  prvi  ili novi kompjuter. To je čak jedna od važnijih stvari, pa možda i najvažnija, jer sve druge stvari možete zamjeniti – ali mjesto kupovine kompjutera- nikako.
Iznenadili bi se, da ne pročitate ovo što ćuvam napisati, ali nažalost to je gola i prava istina i to se je sve događalo ljudima koji su jednostavno – išli kupiti komjuter bez da su se o tome informirali. Nisu se informirali, a ako i jesu – onda se najčešće informiraju oko toga kakav kompjuter kupiti ali ne i GDJE.
Nažalost takvih pisanih informacija najvjerovatnije i nema, pa sam upravo s toga, odlučio napisati jedan siguran vodič za kupovinu prvog ili novog kompjutera.

Zašto je to uopće važno ? ….. s pravom ćete se upitati.
Važno je,…. to je jako važno.

Pri kupnji kompjutera u ŠIROKOM KRUGU IZBJEGAVAJTE kupovinu kompjutera u TRGOVAČKIM CENTRIMA osim ako niste iz ZAGREBA, ali ni to nije garancija, za ono što vaš očekuje.
Kad kupite kompjuter u nekom velikom trgovačkomcentru, bez obzira na cijenu koja je možda povoljna i koja će vas primamiti, pa će te ga kupiti iz dosade ili šopingmanije morate znati slijedeće:
TRGOVAČKI CENTRI NEMAJU SVOJ SERVIS KOMPJUTERA I ROBU DOBIVAJU i NARUČUJU (uglavnom) IZ ZAGREBA, što u prijevodu znači;
da kad vam se desi bilo kakva sitnica koju morate reklamirati, vaš kompjuter morate odnijeti u trgovački centar gdje ste ga kupili, a ovi (kad im se sakupi dovoljno robe za popravak i rekalmacije), prosljeđuju tu robu u ZAGREB.
To u prijevodu znači, da dok roba uopće krene za Zagreb može proći i 30 dana, a da kompjuter još nije ni ušao u servis na popravak
Ali i kad dođe u servis,  to će vjerovatno biti jedan servis velikog dobavljača, koji ima puno reklamacija iz čitave Hrvatske (M-san grupa), pa će još 15 dana čamiti kod njih, zatim slijedi popravak ipovratak – i u najboljem slučaju 45 dana ste bez kompjutera.
I neka se pri tom desi, da se po povratku nešto izvuče ili ošteti, opet ćete morati ponoviti istu radnju.
Ako krenete sami popraviti neku sitnicu, skidanjem zaštitne naljepnice gubite pravo na garanciju.

Dakle gdje onda kupiti kompjuter?


E to je dobro i kvalitetno pitanje.
Nemojte se povesti za susjedima, koji su kupili kompjuter tamo ili tamo – jer to nije garancija ničemu.
Kad idete kupiti kompjuter, za to potrošite barem tri posliepodneva, nemojte se zalijetati, jer može vam se desiti da istu konfiguraciju platite nekoliko tisuća kuna više.
Dakle usporedite cijene u ponudi.
Druga stvar je –  pitajte u trgovini, da li oni imaju svoj vlastiti servis, koji može otkloniti sve nastale kvarove, u toku garantnog roka, ukljućujući i rezrevne djelove.
To je jako važna informacija i besplatna je.
Znate,
trgovci sa kompjuterima su jako ljubazni kad trebaju prodati kompjuter, ali kad ga treba popraviti ili ga primiti na reklamaciju, onda ta ljubaznost naglo nestane i pojavi se jedan odvratan odnos trgovac – kupac, gdje ste uvijek za sve kvarove krivi – VI, a ne loša konfiguracija ili sačuvaj bože ONI (trgovci)

Ima još jedan važan faktor često čujem kako je bolje vani kupiti kompjuter, nego tu kod nas.
To je zabluda, kompjuteri u inostranstvu su skuplji od hrvatskih kompjutera, jer imaju dodatni porez od EU, kojeg hrvatska još nema pa je kompjuter  već u startu jeftiniji – o vožnji kompjutera na popravak u inostranstvo i carini , da niti ne pričam !
ZNAČI – NE!
NIKAKO NE!!!!

Što je još važno znati o trgovinama u kojima se prodaju kompjuteri?


Najvažnije da kompjuter kupite u trgovini, koja prodaje samo kompjutere, a ne i televizije i šparhete i sličnu robu. Važno je i kolika je trgovina i kako “stoji” firma koja drži trgovinu, koliko već godina posluje i slično, jer se može desiti da kupite kompjuter, kod nekog nabrijanog friškog obrtnika, koji misli da je to unosan posao, pa nakon tri mjeseca stavi ključ u bravu, a s time je zakopao i i vaš kompjuter, više ga nećete tako brzo pronaći (gazdu), čak i da ga nađete nema vam pomoći, osim ako ga ne izmlatite osobno i iz novčanika mu izvučete lovu, a ostavite mu kompjuter pored glave, no takvi nakon takve odiseje više nemaju ni kinte – pa im nemate što uzeti.

Vidite li sad, da kupovina kompjutera može postati prava noćna mora, samo u ovoj nema Ševe i Malnara, već ste vi JARAN i vaš kompjuter, a smiju se susjedi.
Neznam više ni broja ljudi, koji su zaglibili na takav način i ispričali mi takve događaje, vezane uz kupovinu kompjutera, da sam se (iako u tome imam dosta iskustva) jednostavno – preplašio kupovine.
Ništa više nije sigurno.

A sada ono najvažnije!


Iako mi to nikad neće biti jasno – nažalost je tako.
Moj savjet bi vam bio, da kompjuter kupite u djelovima i pronađete jednog ozbiljnog i stručnog čovjeka, da vam to sve sastavi – ukoliko o neznate sami.
Gotov kompjuter se ni po čemu ne isplati kupiti.
Evo glupog ali istinitog primjera.

Procesor kad kupite zasebno u dućanu, ima garanciju 3 godine, a isti  taj procesor (u gotovom sastavljenom kompjuteru u dućanu na polici) ima garaciju
1 godinu, kao i sav kompjuter sa svim elementima i komponentama u njemu.
Svaki komad, kad ga posebno kupite ima višegodišnju garanciju.

Zašto nije dobro kupiti gotov kompjuter?

Zato što u njega potrpaju najčešće, sve što inače ne mogu prodati pojedinačno, pa se na taj način riješe sranja iz skladišta i trgovine.
– a to sranje ste kupili upravo vi.
I ne samo što ste ga kupili, nego ste ga platili nekoliko puta više nego što vrijedi.
Ukratko pojeli ste govno.
Jebi ga.

Moram vas upozoriti i na tkz. stručnjake za kompjutere, koji se oglašavaju u novinama, tu možete nastradati za čas, ako niste pažljivi i ostati i bez kompjutera i bez novaca. Danas ima svakakvih likova koji su skužili da je to dobra zarada, pa iskorištavaju neznanje ljudi, da im uzmu novac – ne napravivši ništa sa obećanjem, da će još sutra doći napraviti nešto, ali odmah naplate ovo što su “radili” danas i onda uzmu pare od vas i više se nikad ne vrate.
Tu treba biti izuzetno oprezan.
Tu i njihove godine govore puno.
Nemojte se zavaravati o pričama mladih sposobnih hakera i genijalaca, jer ti nemaju odgovornosti za ništa, a kompjuter su im najčešće kupili roditelji ,pa ga neznaju ni cijeniti – pa tako neće cijeniti ni vašeg.
Čast izuzetcima, ali takvih je tako malo, da bi h mogli  izbrojati na prste jedne ruke – naravno, lika koji je radio u pilani.
Eto toliko.
I za kraj,…nemojte vjerovati baš svemu što piše u listovima poput BUG-a ili sličnih magazina za kompjutere, jer ti listovi imaju svoje moćne gazde i pulene koji kroz te listove i magazine reklamiraju svoju robu koju prodaju i čekaju da izađe iz skladišta i da je kupi neki naivac, koji misli da čita srtučni članak u dobroj namjeri. Uzmite uvijek sve sa rezervom.
Na kraju ispada da je teže kupiti dobar kompjuter na pravom mjestu, nego rukovati sa njime,…i bogme je.,…koliko god to blesavo zvučalo.
Za ovo treba imat jaja,…. pa to nisu pizdarije….

1 Comment

  1. Arc says

    gdje dobit kompjuter gratis ?? :)))))

+(reset)-
+(reset)-