GRUPA GRAD “PRAZNIK JE”

Posted by Pas at 04/04/2010

Category: RI-ROCK

Koncert grupe GRAD snimljen špijunskim satelitom V-2

sva prava pridržana

Riječku grupu grad poznajem već dugo godina, sa nekim njenim članovima sam svirao u nekadašnjoj postavi Riječke grupe KNAP (o kojoj sam već pisao).Grupu Grad nikad nisam smatrao nekom superiornom Riječkom rock grupom i iskreno slušao sam ih na jedno uho , no taj bend se baš nije puno micao sa mjesta na kojem je zapeo. Jest da je imao i neke komercijalnije korake – no oni su meni bili tipični Riječki bend koji je zapeo u kalupu riječkog (dosadnog i predvidljivog) zvuka. Postava sa vokalom i dvije gitare bubnjevima i basom nije obećavala neki uspjeh koji bi mogao planetarno ispuniti- Hrvatsku. Obično u takvim bendovima dolazi do jedne standarne greške – a to je dosada, nakon nekog vremena. No bilo kako bilo, grupa GRAD iz Rijeke okupila je oko sebe određeni krug obožavatelja koje bih podjelio u dvije ili nekoliko vrsta. Jedna je ona koja voli takav stil glazbe, druga  je koja ih voli zato jer ne voli LET 3 (  i smatra da su oni bolji band ali nije im pružena adekvatna podrška kao npr.grupi LET3) i treća je ona koja dođe na koncert – jer im je dosadno ( a nije im bed poslušati kako dečki sviraju) i naravnočetvrta  grupa su –  njihovi prijatelji ( kako privatni tako i glazbeni).

Razlog zbog kojeg danas pišem ovaj post, je najnovija pjesma grupe GRAD pod nazivom “PRAZNIK JE”. Grupa grad je konačno napravila ono, što su trebali napraviti već pred dugo dugo vremena kako stilski  tako i  glazbeno – raditi muziku tkz. pop rocka odnosno Rijeci neophodne srednje struje. Da li je to nastalo zato što su dečki sazrijeli za tako što, ili je to dojam zbog  uvođenja klavijatura (koje se čuju na snimci a i u prvom planu su) ne bih  baš znao reći, no znam samo jednu stvar,  a to je da ljudi i glazbenici imaju potpuno krivi stav o srednjoj struji i misle da je ona neka komercijala, ala Mišo Kovač ili Magazin, no nije – taj je smjer puno kompliciraniji i teži – i da bi ga “trošili”  morate znati neki kurac i svirati.

Ovo je nadasve hrabar potez benda i sada bi trebalo držati tu struju,  ojačavajući je čvrstim ritmičkim stvarima, kako se ne bi izgubili ili utopili- povukli u komercijalnosti.

E to se zove levitirati – a to je jako teško.
Većina dečki u bendu, je već duže u tom poslu- iako ne profesionalno, jer živjeti od toga je – PITAJTE MENE!!!
To je posao za jako hrabre momke, gdje uspjeh je sve samo ne zagarantiran. No što je to uspjeh uopće? Danas ako nađem CD na cesti šutnem ga nogomi kad ga vidim i prođem dalje i boli me kurac za CD
No sa pločom to nije bilo tako. Nikad! Ploča se je čuvala ko oko u glavi .Bila je sveta krava.
Ploča je značila neki kurac, iako su joj neki Riječki bendovi oduzeli čast – nečasnim načinom.
Nekvalitetom., pokopavši sebe i od gramofonske ploče napravili – nadgrobnu ploču svojoj karijeri.
No to je samo bio dokaz da je sve počelo odlaziti u kurac.
Nestankom ploča prestao sam slušati muziku. Ovo danas ne znači mi ništa.Radio mi je nekakva reprezentativna mustra sa koje pokupim pokoji ton. Na koncerte više ne odlazim – jer ne znam koga bih to trebao ići pogledati.

Standard pod “must have” se je promjenio i to je daleko ispod moga nivoa.

U bendu gdje sviraju tri gitre ili tkz. žičani bend, gitaristi trebaju biti izuzetni i pjesme moraju imati šmeka kao npr za primjer ZZ TOP o čijem umijeću ne moramo raspravljati, ali oni su zadnji vlak stare škole. takvih bendova u Rijeci i gotovo pa nema ,..ima li??
Ovo što je napravila grupa GRAD sa novom kompozicijom, koja se vrti na radiju (Praznik je) veliki je korak i za Rijeku i za bend. Ako ništa drugo to je bilo vrlo hrabro i kad bi to još unijelo neki efekat na nikakvu mlohavu i sivu Riječku rock scenu – to bi bio pravi bogom dani potez za svaku pohvalu, koji bi mogao komotno ući u anale novijeg Riječkog rocka i to kao – presedan.

No čisto sumnjam da će otupjela Riječka publika uspijeti prepoznati dobru pjesmu, a znate li zašto?
Zato jer je navikla slušati nebuloze nekompetentnih glazbenika – pa ih ne nabrajam jer bih potrošio ostatak dana.

To tii je isto ko da pred svinju bacaš diajmante.

Brajko daj ti nama napoja , zajebi dijamante.

1 Comment

  1. c0ldfusion says

    Daj neki link od pjesme da ju mozemo cut…

+(reset)-
+(reset)-