GRUPE RUBICON I LINIJA 32

Posted by Pas at 03/05/2010

Category: RI-ROCK

…nakon raspada odnosno razlaza grupe ERY ,stvari su polako počele sjedati na svoje mjesto.Počela je djelovati kemija, elementi jedne raspadnute strukture počeli su tražiti vezivno tkivo – kako ne bi propale.Tako su nastali RUBICON i LINIJA 32.
Vjerovatno dvije najpozetivnije grupe srednje struje u Rijeci odnosno u Opatiji.Njihov jedini BAD je bio što su bili iskompleksirani na lokalnom nivou odnosno ostali su (nažalost) isključivo jako lokalni bendovi. Dakle nakon basiranja u ERY Robert Župec okupio je još dvoje istomišljenika Renata Ivančana (ex vocal Beta Centaury) i još jednu curu (Mladenka Marinković) iz njegovog srednjoškolskog razdoblja koja je pjevala i svirala gitaru.Tu je kemija učinila svoje i dobili smo akustičarski(odličan i simpatičan-muzički) trio.Dvije su mi pjesme ostale čak i u sijećanju a to su LJETNA KIŠA, i SUZA pjesma za koju je tekst napisao Nikica Petković Riječi, pjesnik, novinar i kolumnista Riječkog Novog Lista.To je ujedno bilo i prvi puta da je neki band uzeo tekst nekog muzičkog autsajdera koji nije imao direktnu vezu sa muzikom , kao izvođač. Vrlo lijepo troglasno pjevanje, tri akustične gitare, dopadljive pjesmice i dobra atmosfera na koncertu bile su odlike tog (nažalost prekratko trajnog) benda- tria. Nešto poput tria Neda Miljenko i Dario.Bend kakav danas sigurno nedostaje Riječkoj rock sceni.

S druge strane Elvis Stanić se je vrlo brzo snašao sa već poznatom ekipom glazbenika i okupio ih u super bend LINIJA 32  -Davor Tolja, klavijature, Edi Kraljić, vokal, Lajbek,bass i Damir Žudić Lui bubanj (ex Beta Centaury) i Elvis Stanić gitara i vokal.
Još samo da su uzeli i Meri Trošelj ta kemija karaktera bi bila potpuna.Dakle karakterno iste osobe okupile su se u jednom bandu. Nevjerovatno. Ali ta ekipa surađivati će još kasnije mnogo puta ukljućujući i Meri Trošelj. Ja u tom bendu ne bih nikako mogao funkcionirati, najme ne bih imao sa kime nakon svirke popiti pivu
a meni je to jako važno..popit s nekim pivu.
Sa glazbene iliti muzičke strane Linija 32 je bila odlično uvježban band – gotovo kao ploča. Autorski interseantna i u ono vrijeme tekstualno savremena kao i stilski ( Police, soft reagge) nazvao bi ih – laid back Riječke rock scene. Još jedna grupa kakva danas nedostaje na riječkoj rock sceni.

Ono što povezuje Rubicon i Liniju 32 je ta nevjera samih sudionika, članova benda u opstanak i uspjeh grupa, u kojima su djelovali. Pritisnuti lokalnim razmišljanjima, umjesto državnim ili “globalno – regionalnim, kao i samom članskom nevoljkošću i nezainteresiranošću  opstanka. Objedinjeni samo jednim nastupom zajedno u 2 mjesecu 1981 godine u Kongresnoj dvorani Hotela Adriatic u Opatiji grupe se gase i razilaze tražeći nove glazbene pravce i ljude za daljnji rad. Osobno sam uživao u muziciranju i radu tih grupa, ne ostavljajući ni trena razloga za ljubomoru ili nekakvu glazbenu , zavist ili pakost. Oni su jednostavno odlično odradili svoj kratkotrajni posao. Sudbina je učinila ostalo. Žalosno je da Rubicon nije uvršten u Riječke rock formacije jer osobno smatram da su to zaslužili (recimo) mnogo više nego TADAIMA koja je jedino poznata po tome što je u njoj “pjevala” Meri Trošelj. Grupa koja iza sebe nije ostavila ništa, ali zamislite ušla je u povijest riječkog rocka – svašta. Robert župec je kasije napravio bend koji se je zvao REMBRANT i koji su ušli u studio radio Rijeke i snimili ili počeli snimati nekakve demo snimke za potrebe radija, ne sjećam se jesu li te snimke ikada završene i dali su ugledale svijetlo dana jer kratko nakon toga Robert Župec je izašao iz te formacije i više se nikada nije bavio muzikom- barem ne javnim nastupima, okrenuo se je slikanju kojim se je već počeo baviti za vrijeme muziciranja u grupi ERY.danas kada ovo pišem Elvis Stanić je još jedini član grupe ERY koji se bavi muzikom i nastupanjem u živo.

I na kraju još jednom ću ponoviti jednu vrlo važnu stvar.Upravo bendovi tkz.srednje struje koji u Rijeci na žalost ne postoje – glavni su uzrok “IZGLEDA” Riječke rock scene.Bendovi poput EN FACE (koji imaju stvari kao da idu u osnovnu školu) su bitni za konačni izgled i zvuk SCENE.Iz tog srednjeg smjera izlazi i alter i blues i rock, i hip hop, hevy metal i na kraju jazz.Bez te čvrste srednje struje nema baze, temelja od koga će u ovom slučaju Riječka publika kanalizirati svoje stvarne interese u glazbi.Da ne kažem da ljudi koji vole srednju struju u Rijeci, već godinama “puše” bilo što im se ponudi. Nećete mi vjerovati, ali zato slušaju cajke u centru Rijeke – evo vam finalnog rezultata riječkog novog vala, njegovih posljedica i ono što je val napravio. Cajkeu centru grada !

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-