IN THE NAME OF THE FATHER,…

Posted by Pas at 21/03/2010

Category: RI-ROCK

Pričamo o muzici, o kvaliteti i nekvaliteti, o tome kako su muzičari nekad bolje svirali (i jesu) i kako je to sve danas otišlo u kurac, svakome je dozvoljeno baviti se njome, ..nema kočnica…tek su ljudi onaj filter koji će to razabrati i prihvatiti.Oni koji ne uspiju, imaju još jednu šansu – kupiti novu haljinu i cipele i pokušati ponovo.

Jednom prije kojih 30-tak godina kad bih otišao za Zagreb radi nekog posla u svezi glazbe, znao sam sresti Akija iz Parnog Valjka, ..joj kakav je to bio doživljaj vidjeti nekog “rokera” uživo na cesti u Zagrebačkom podhodniku ili na Ilici, zatim Arsena, Zvonka Špišića ili Krajača iz 4M, sve ljude koji su stalno bili na programu TV-a, a kojeg smo svi rado gledali, a naročito nedeljom popodne kad bi Saša Zalepugin vodio popularnu i kultnu  mozaik emisiju NEDELJOM POPODNE.

Misli su me brzo i munjevito vratile natrag u Rijeku i pitao sam se da li mi u Rijeci, imamo neku kultnu ličnost iz glazbenog svijeta , nekog tko je Hrvatski planetarno poznat i cijenjen, kao glazbenik,  bar na širem području, čak uključivši i područja bivših YU republika.
Nisam se nikog mogao sjetiti, bar ne odmah onako od prve, netko poput Olivera Dragojevića u Splitu, ili Miše Kovača, Arsena Dedića, Korni Grupe, Indexa, itd…

Kopao sam po memoriji sjećajući se svih poznatih Riječkih izvođača kako iz zabavnih voda, tako i pop-a i rocka i sjetio sam se dvoje ljudi. Prvi su bili Denis & Denis i Marina Perazić, a drugi je bio Urban.
No onda sam se zapitao i stavio na vagu, da li će ti izvođači jednom imati tu “težinu” u budućoj povijesti Rijeke, tu “težinu” koju su imali Zagrebački i Splitski izvođači ili jednostavno neće, zato jer su iz Rijeke.

Zato jer su iz mojega grada i onda ja to drugačije gledam i doživljavam. Ili su se možda promjenila vremena i tkz. idoli su otišli u povjest, a ovih sadašnjih se više nitko za 10 godina neće ni sjećati….

Moja žena tokom cijelog dana sluša radio (Rijeku) i vrlo je dobro upoznata sa glazbenim zbivanjima u gradu, ali i šire. Ja  slušam radio usput, onako uz, dok sam na kompjuteru pa mi pažnja nije fokusirana na detalje koje čujem.
U zadnje vrijeme se dosta po radiju vrte Riječki izvođači, oni stari (novi) i ovi potpuno novi.

Nisam baš sa time previše oduševljen, ima par stvari od tri četri benda, koje se da poslušati, ali to zajedno ne čini ni pola jednog CD-a.
I tako jednoga dana pitao sam jednog mog frenda, koji je odličan glazbenik ima li nešto u ovom gradu, a da valja,  a da to nije Urban.
Rekao je da ima i da se zovu One Piece Puzzle. Ajde da i to poslušam. WWW.You tube, pustio i prekinuo nakon nepune minute i 20 sekundi.To je kurac, nema veze sa mozgom, ko ni Morso i slični bendovi.
Sačuvaj me bože takvih bendova, ili što je rekao Ivica Veljačić – što sve neće izmislit kada neznaju svirat.

No onda se desilo nešto vrlo neobično. Iz dubine mozga isplivala mi je riječ FATHER i brzo sam to povezao sa onim famoznim Modrićevim cover up DVD-om Ritam plemena i sjetio se nekog podruma i nekih dečki koji su rekli nešto što sam jako dobro zapamtio i osjetio sam da su dečki bili nešto nezadovoljni.
Upisao sam u U Tube FATHER i pustio video da ide,…konačno sam našao nešto suvislo i dobro napravljeno.Profesionalno.
Dečki znaju posao.
Nisam neki heavy metal fun guy, ali kad je nešto dobro napravljeno, onda je dobro napravljeno, pa da ga jebeš.

Par dana kasnije čuo sam se s jednim prijateljem na telefon i rekao mu, da jedino taj FATHER nekako zvuče i da je to ok napravljeno, složio se je samnom i pitao me ako sam čuo Eleanor Rigby u njihovoj izvedbi.
– Au kurac ,..jel to ono što se vrti na radiju..
– Da, kaže mi lik na telefonu
– Jebote , a ja sam mislio da je to neki strani bend napravio obradu.
– Super, jedino me malo nakon pomnijeg slušanja zasmetalo što su to mogli još žešće obraditi, jer onda bi i vokali ispali drugačije, ..šteta.
Možda budu to uživo drapali jače..

Ali to je u svakom slučaju za pet koplja dalje od svega što se dešava u Rijeci zadnjih godina.
Još me je jedan Riječki bend zajebao sa jednom njihovom pjesmom, a to su Straits and crooks (valjda sam dobro napisao) najme dok sam ih slušao krajičkom uha na radiju, nije mi bilo ni na kraj pameti da je to Riječki bend u kojem svira ex bubnjar grupe Vrijeme i Zemlja i Xenia i klavijaturista poznate grupe sa ex riječke rock scene ANONYMUS.
Bio sam uvjeren da se radi o još jednom od niza country and western izvođača srednjeg zapada amerike.

To je samo dokaz da kad se ZNA i hoće glazba u Rijeci može funkcionirati – odlično  i ne bi se je posramio niti jedan grad u EUROPI ili svijetu.

Ono što bih osobno predložio grupi FATHER je; da vokalista još samo malo proradi na vokalu  i da se pri snimanju vokala pripazi na produkciju vokala.
S obzirom da se radi o mladom vokalu  – vrijeme i praksa će učiniti ostatak posla.
Druga stvar koju bi im predložio da pod hitno promjene diskografsku kuću, jer će u protivnom u ovoj potonuti i jednostavno nestati u moru svega i svačega – pa da ne ulazim u detalje.
Treća stvar i najvažnija od svih je vaše tržište, odnosno područje vašeg djelovanja.
Hrvatsku kao takvu prekrižite.
No sa druge strane europsko ili svijetsko tržište preplavljeno je bendovima poput vas, koji vjerovatno i puno bolje i sviraju i pjevaju od vas, a i kod kuće su u – EUROPI npr. Vaš jedini adut kojega sada imate i kojega morate pametno iskoristiti, jesu upravo ovakve obrade poznatih pjesama poput Eleanor Rigby s kojim možete nastupiti na nekom grupnom festivalu tokom ljeta u Europi ili Americi, gdje će ta pjesma biti prepoznata od publike i dobro prihvaćena i gdje ćete nakon toga moći prezentirati ostatak vašeg opusa.

Naravno tu je i faktor sreće.
Ja vam želim da to ostvarite i da Rijeka dobije planetarno poznati bend i kad netko kaže FATHER – riječ RIJEKA će biti logični slijed.
Zato dečki na posao, nema odustajanja, u vašem fahu muzike i branše, takvi bendovi sviraju decenijama dok ne isplivaju i postanu legende, poput vina, a vi zvučite dobro, and that’s a good start.

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-