KAKO OTKRITI DA VAM SE JE NETKO PRIKOPČAO NA VAŠ INTERNET

Posted by Pas at 27/09/2010

Category: KOMPJUTERI

E sad jebi ga,… ovo je jedna vrlo zahtjevna tema – no pojednostavniti ću je za vas maksimalno koliko mogu – tako da je može razumjeti svatko – a to je i bit ovoga članka.
Najme to pitanje muči i mene. Svakodnevno kad osjetim da mi je internet usporen – pomislim je li se neki spretni susjed zakačio na moju vezu bežično i uživa na moj račun. Ali i da je to istina i da se to stvarno događa kod mene, u mojem slučaju štete nema – barem ne materijalne, jer ja imam flat rate (znači mogu skidati koliko hoću)

Ali to baš nije tako, čim sam uplatio da mogu skidati koliko hoću – pokupio sam šamarčinu na Korzu od jedne pičke koja je bila stvarno zgodna .Počeo sam je skidati – a ona se nije dala. Poslije su mi u T-com-u rekli, da se skidanje koliko i kada hoću odnosi na interrnet, ali svejedno – još nisam ništa skinuo ni na internetu, jer uvijek kad dođe do skidanja,  izmisle nešto i na kraju ono legendarno …bolje da ostanemo prijatelji. Je baš nakon svega…

Ali šalu na stranu, ova tema nije nimalo bezopasna.Znate li da danas kad su pedofili u modi , netko vam može na internet – a putem vaše telefonske linije, ukrcati pedofilski materijal i najebeš ko žuti – ni kriv ni dužan..
No postoji i ona gora varijanta,  a to je da vam netko skine 300-600 GB fajlova, pa to pomnožite sa puta 20 kuna i evo lijepog računa za telefon i internet od 12 000 kn, krasno…
2007 godine antivirusna kompanija TREND MICRO izdala je antivirusni program PC-Cillin 2007,  a kasnije i verziju 2008,  koja je u sebi sadržavala jedan segment programa, koji vam je dok ste surfali, otvorio jedan mali prozor koji vas je obavijestio, da vam se je netko prikopčao na internet. Pokazalo bi njegovu internet IP adresu (lokalnu naravno) i sa strane ja pisalo BLOCK THIS COMPUTER ILI CANCEL .Klikom na block this computer on bi jednostavno pučkim jezikom – odjebao tok padobranca i on se više ne bi mogao služiti vašim internetom bezžično – ili je to barem tako pisalo. Nažalost u kasnijim verzijama tog programa – toga više nije bilo. U principu mogli bi taj program instalirati i koristirti ga za to, no da li je njegova funkcija opravdana i šta se je zapravo sa tim korisnikom dogodilo – nemam pojma.

Prvi pokazatelj da vam netko visi na liniji – je jako usporen internet, znači znatno usporen ili djelomično. Na vašem routeru postoji unutar njegovog FIRMWARE-a pokazatelj,  koliko trenutačno ljudi koristi vaš internet, pa bi to bilo korisno povremeno pogledati,  kad dođete do takve sumnje. Ako ste vi jedini koji koristi internet bezžično, trebala bi tamo biti brojka 1, naravno govorim o bezžičnom internetu, a to i je ono što nas zanima,  jer čisto sumnjam da je susjed bio tako bezobrazan, da je kod vas kriomice uštekao mrežni UTP kabel.
Ako ne koristite bežični internet,  iskopčajte ga trajno – kako vam se netko ne bi prikopčao na njega. Ako pak ne želite previše kopati, da bi došli do toga  – onda barem pogledajte u router i tamo gdje je njegov STATUS u wireless clients mora pisati  brojka  0 (nula). To znači da nitko ne surfa preko vašeg interneta, ako pak tamo piše 1 ili 2 ili ne daj bože 47 – onda to znači da ste – najebali.
Sve što možete tada napraviti je to je prijaviti vašem internet davaocu usluga, i reći mu  da je kod vas zloupotrebljena internet mreža.
To je kazneno djelo.
Oni u centrali vide sve,  pa i od kuda to netko radi i gdje se je prije spajao sa tim adapterom i njegovom MAC adresom. Točno na metar ga mogu locirati- naravno samo ako žele – ili kad im se digne kurac.
Najčešće su impotentni. Mislim reći boli ih kurac. Njima je bitno da prometa bude čim više – a ne čim manje.
Postoje različite zaštite protiv toga – no koliko su one pouzdane, o tome bi se dalo pričati na široko i na dugo.
Zapamtite da je nasjsigurnije surfati preko žice. Nikakav pasword vas ne može zaštititi od ulaska u router od čovjeka koji je u tome maher – nikakav,  no takvih ima jako malo i vi  niste njihova meta, mislim možete poslužiti nekoj određenoj svrsi, ali to su već  malo više matematike.
Ako želite mogu vam i ja putem interneta napraviti zaštitu, kako vas netko ne bi iskoristio.Takva zaštita košta 120 kn ili 15 € i plaćate je uplatom na moj tekući ili žiro račun, a novac možete poslati i poštom. To se posebno odnosi na one koji koriste internet surfajući preko žice (mrežnog UTP kabela – onog žutog ili crvenog koju ste dobili sa vašim routerom ili modemom), a ne koristite bezžični internet. Tu uslugu vam mogu napraviti bez obzira u kojem djelu svijeta živjeli – jer je vršim putem interneta.

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-