LEGALNA PLJAČKA d.o.o

Posted by Pas at 20/03/2013

Category: RAZMIŠLJANJA

dimnjacar

Želio bih vas obavijestiti o lokalnom reketu, da ne kažem ucjeni, koja je službeno podražana takozvanom koncesijom, od grada Rijeka.

Evo o čemu se radi.

Svake godine, u određeno vrijeme (jednom godišnje)  u našu zgradu dolazi dimnjačar. Tom prilikom, sama logika nam kaže i nalaže, da dimnjačar čitsti dimnjak. To je tako od kad živim tu. Kuća ima 100 godina vatra se loži od kad postoji kuća. Ja sam jedan od onih korisnika ložača koji redovno barem jednom mjesečno očisti čijevi peći od čađe kako bi bolje radila sama peć a i zato kako se ne bi nakupljena čađa zapalila i tako zapalila dimnjak i tako izazvala vrlo opasan požar koga je jako teško ugasiti. Rutina se sastoji u tome, da dimnjačar dođe, popne se KUĆNIM ljestvama na krov, te na špagi (konopcu) za kojeg je zavezana željezna kugla i čelična četka povrh toga, to spusti kroz otvor na dimnjaku i pokretima ruku gore – dolje, sastruže čađu nakupljenu u dimnjaku.

Čitav posao traje maksimalno 15minuta (bio sam jako darežljiv na minutaži)
U stvarnosti, to traje najviše 10 minuta.
Taj “SPORT” košta mene ili nekoga drugoga ove godine – 300 kn, a prošle godine – 250 kn. Nikada nisam postavljao pitanje cijene čišćenja dimnjaka, jer sam tu cifru smatrao službenom ineupitnom.
Ove godine, na pitanje koliko košta čišćenje dimnjaka – dobio sam odgovor od dimnjačara  da je cijena 300 kn !!!!
S obzirom da je povećanje cijene, za potpuno isti posao, kao i prethodnih godina, za 50 kn , zainteresirao sam se za cijenik čišćenja dimnjaka.
Naravno tu je internet, koji sadrži sve pa i takve informacije. Pronašao sam “koncesionara” Dimnjačar d.o.o Rijeka, kao i njegov cijenik i njihove web stranice. Prvo što sam primjetio a što je bilo vrlo neobično, je da njihovim stranicama NEMA CIJENIKA USLUGA, što mi je bilo vrlo neobično, no cijenik njihovih usluga, uspio sam slučajno pronaći, na jednoj drugoj web stranici – web stranici grada Rijeka, gdje se nalazi i ugovor o koncesiji koja je dodjeljena tom specifičnom poduzeću. U cijeniku je navedena cijena čišćenja dimnjaka od 40,00 kn (četrdeset kuna), odnosno 50 kn sa pridodanim PDV-om.
Moje iznenađenje bilo je ravno šoku – 300 kn naspram 50 kn u cijeniku.
Krenuo sam u potragu cijenikom, kako bih nategnuo cijenu na 300 kn, ali nisam uspio.
Zatim sam nazvao, komunalnu dežurnu službu grada Rijeka, na broj 0800 5100 i zamolio žensku koja se je javila, da mi obrazloži razliku u cijeni čišćenja dimnjaka.
Službenica se baš nije najbolje snašla i dala mi je broj nekog iz Grada Rijeka, koji je zadužen za te koncesije, po imenu Radovan Domjan ili Doman (nisam razumio točno što je rekla) i dala mi je njegov broj telefona. Nazvao sam taj broj i javio mi se automat Grada Rijeke, kako se trenutačno ne mogu javiti i bla bla bla. Nije mi preostalo drugo nego da nazovem “koncesionara” za čišćenje dimnjaka, kojeg sam zamolio da mi kaže koliko košta čišćenje dimnajka, na što sam dobio čitavu salvu bespotrebnih pitanja, a moje pitanje je bilo jednostavno:
KOLIKO KOŠTA ČIŠĆENJE DIMNJAKA ?

A onda sam upitao u čuđenju odakle im cifra od 300 kn, kad je u cijeniku navedena cijena 40 kn plus PDV, na što mi je službenica rekla slijedeći biser; kako dimnjačar, svake godine obavezno mora pregledati dimnjak, kako bi ustanovio da je dimnjak ispravan i to sve skupa košta 300,00 kn

Iznenađen tim reketarenjem i čupanjem novaca od glupih građana, koji ne postavljaju suvišna pitanja JER TO TAKO MORA BITI (kreteni jedni)  a što je očito ukalkulirano u izvlačenje novaca od naivaca KONCESIJOM, koju dodjeluje grad, koji tako brižno brine o svojim građanima.

Na pitanje na što točno se misli, pod pregledom ispravnosti dimnjaka,  kad dimnjačar pri čišćenju samo spusti uže, očisti čađu i otiđe, službenica mi je ljubazno objasnila, da je to vizualni pregled.
Kako može dimnjačar vizuelno izvršiti pregled dimnjaka kad pri tome ne koristi nikakav instrument, a u dimnjaku koji je crn mračan uzak i dugačak 15-20 metara, pun čađe i nema opcije da u njega pogledaš okomito unutra, zbog građevne izvedbe istog?

Pa neće valjda dimnjačar žmureći čistiti dimnjak.
Dakle gledanje dimnjačara u dimnjak kojeg čisti košta 250 kn.

Ok, shvatio sam da se tu događa nešto jako čudno i da je to zapravo ozakonjena pljačka sa blagoslovom Grada Rijeka.

Kako nisam glup, i klikeri mi dobro rade, pomislio sam, hej čekaj malo, pa nije to jedini dimnjačar na svijetu i upisom u google «dimnjačar rijeka» dobio sam nekoliko rezultata koje nisu imali veze sa “koncesionarom”. Naišao sam identičan cijenik,  sa potpuno istim cijenama. Ali vrag mi nije dao mira, pa sam okrenuo telefonski broj i sa druge strane linije javio se je dimnjačar, kojeg sam upitao, koliko bi mi računao da mi očisti dimnjak.
Pitao me je samo gdje sam ? Nakon što sam mu objasnio da se nalazimo u istom gradu, čovjek mi je odgovorio slijedeće.

ČIŠĆENJE DIMNJAKA SA DOLASKOM I ČIŠĆENJEM ČAĐE IZ SABIRNICE DIMNJAKA (to je čađa koja je otpala pri čišćenju na dno dimnjaka) – 100,00 kn sa PDV om i računom.

Nastao je tajac  sa moje strane i ja sam ponovio sve što mi je maločas rekao, da vidim da li sam dobro razumio;..znači dolazak , čišćenje i pražnjenje sabirnice je 100 kn sa PDV-om i izdanim računom

– Tako je gospodine – odgovorio je ljubazno čovjek (dimnjačar)

Znate da vam budem iskren, nastavio sam, sutra bi trebao doći kod nas dimnjačar koji jednom godišnje čisti dimnjak i za tu istu uslugu traži 300 kn..

– Da znam, ..odgovorio je

– Ok mogu li sad ja vas nešto zamoliti,.. onako pošteno da mi kažete

– Mogu li ja njemu sutra otkazati čišćenje i pozvati vas ?

_ Možete,..ali znate što će se onda desiti,….ako mu vi pokažete moj račun, koji sam vam izdao, oni će me tužiti na sud i ja ću morati na prekršajni sud u Užarsku ulicu, gdje će me sudac za prekršaje kazniti kaznom između 10 000 kn do 16 000 kn..

– Zašto ? – upitao sam

– Zato jer on ima koncesiju nad vašim kvartom…

Ok, idemo sada izračunati taj biznis i kakva je tu zarada u pitanju, u koju ne smije zadirnuti nitko pa čak ni dimnjačar., dok dimnjačar koji ne radi APSOLUTNO nikakav pregled dimnjaka koji bi mogao pokazati da je dimnjak oštećen i neispravan, jer je to PRAKTIČKI GLEDANJEM u dimnjak NEMOGUĆE slobodno napalćuje porez na budale pod paskom OBAVEZNO!!!

U ovu računicu uzeti ću samo jednu ulicu – moju ulicu, koja ima 50 kuća.

Svaka kuća ima po tri dimnjaka, a svaki dimnjak, ajmo reći da ima tri kanala. Za jedan kanal uzmimo vrijeme čišćenja 15 minuta, no iz prakse znam da je to i manje, to je 9 dimnjaka puta 15 minuta odnosno dva sata po zgradi – što je naučna fantastika, no zarada je po takvoj zgradi za ta “dva sata” 2700 kn. Znači za 50 kuća zarada koncesionara je za 100 radnih sati

135 000 kn – samo za jednu ulicu iz mog kvarta, a koncesionar je zadužen za nekoliko kvartova, što znači da je dobivanjem koncesije netko nekome OSIGURAO milionski posao a da pri tome nitko ne smije ni prismrditi blizu, jer je tu prekršajni sudija koji reži sa 16000 kn za vrat svakome tko se drzne očistiti dimnjak, za prihvatljivih 100 kn sa PDV-om i izdanim računom – što je najvažnije,… i sve to za jebeno struganje čađe, koje je da naglasim OBAVEZNO jednom godišnje, da ni ne spomenem, da kuće plaćaju mnogo veći iznos, jer ne plaćaju gotovinom.

Na kraju u tom milonskom poslu, vrlo je lako izdvojiti i stotinjak tisuća kuna mita i korupcije, kako bi se podmazala komisija, koja dodjeluje takve i slične koncesij, pa se nije čuditi da je porasao broj terenca(kretenca) na cestama Republike nam Hrvatske,..jer što je 100 000 kn u jednom više  miljunskom poslu,…. pičkin dim, a za to vrijeme, dobri i pošteni ljudi čame doma,… vjerovatno bez posla i redovno od istog grada i iste države dobivaju redovno uplatnice za staž socijalno, gospodarske pičke materine, i ostale prireze i poreze i nitko ih ne pita koliko su dobri u onome što rade ili pošteni,  jer ko te jebe, nisi u điru piramide, koja ubire miljunske iznose, a to je samo jedna od koncesija….

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-