NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU PRI KUPNJI RABLJENOG LAP TOP-a

Posted by Pas at 21/03/2010

Category: KOMPJUTERI


Dobio sam dosta e- mail-ova sa gotovo istm pitanjima, na što obratiti pažnju pri kupnji rabljenog lap top-a ?
Pa da ne duljim evo nekoliko bitnih uputa.
Pod jedan, uvijek dajem savjet da se to ne čini – ako se baš ne mora, jer je rabljeni lap top velika zamka, osim, ako ga ne kupujete od osobe koju jako dobro poznajete, tako da je nakon toga, možete gnjaviti do besvjesti ,zašto ovo ,zašto ono?

Kod rabljenih lap topova vrlo je važno imati na umu, da se često kradu, i kao takvi – jeftino prodavaju.
Znači pod dva – uvijek tražiti originalni račun.
Zašto,- pa zato ako dođe do bilo kakve istrage, vezane  oko tog lapa – biti ćete krivi kao i onaj ko ga je prodao/ukrao.

Pod tri,  je prvi dojam, odnosno vanjski izgled. Prljav i udaren lap top nikada nemojte kupiti, bez obzira na cijenu. Dobro ga pogledajte sa donje strane, da biste vidjeli, da li se vidi njegov serijski broj – gdje je otisnut mjesec i godina proizvodnje.
Lapić ne smije imati tragove udarca, ili dublje ogrebotine.
Prva stvar nakon toga, je da otvorite poklopac/ekran lapića i ako primjetite, da se vrlo lako otvara i bez ikakvog otpora – taj lapić nemojte kupiti.
Poklopac se mora otvarati, na tvrdo – odnosno mora pružati manji otpor, pri podizanju /otvaranju ekrana.

Nakon toga pogledajte ekran da nije ogreban ili udaren.
Pregledajte i tipkovnicu i probajte svako slovo po naosob, ako je neko slovo tvrđe ili mekše, taj lapić nemojte kupiti.
Ukopčajte lapić .Prilikom ukopčavanja dobro poslušajte da nema kakvih grubih zvukova ili da je duže vrijeme mrak na ekranu od uobičajenog.
Kad se podigne sistem, odmah otiđite mišem na Hardware -device manager i kad se taj prozor otvori pogledajte, da nema ikakvih žutih upitnika ili uskličnika.Ako ima, onda vjerovatno nisu instalirani svi drajveri u Lapiću i zatražite vlasnika da vam da originalni CD sa driverima od lapića, koji se dobiva uz lap top pri kupnji.
Ako nakon instalacije drivera i dalje budete imali žute znakove u device Manageru, taj lapić nemojte kupiti osim, ako niste mačak i prokužili ste da je to samo do Windowsa.


Ukopčajte pregledavanje diska,DISKCHK u Command Promtu  kako biste vidjeli, da li na hard disku ima bad sector-a .Ako ima – taj lapić nemojte kupiti.
Obavezno sa sobom ponesite jedan audio CD i jedan DVD film ili prazni DVD -r kako bi isprobali, da li radi snimalica, na lapiću i dali čita ispravno sadržaj diska DVD-a. Ako mu treba da dugo vremena pročita sadržaj DVD-a – taj lapić nemojte kupiti.
Isprobajte još da li radi zvuk, internet, modem (ako je ugrađen), sve konektore ukljućujući i USB priključke (uzmite običan USB miš sa sobom za probu).
Ono što je instalirano u lapiću nije bitno, instalacija se uvijek može nanovo napraviti.No oprez, ima jedna caka.Postoje kvarovi, na matičnoj ploči, koji su takovi da, instalirani Windowsi rade “normalno”, no kad ih hoćete ponovo instalirati – to više nije moguće.Zato zatražite od prodavača, da vam ostavi jedan dan za
moguću reklamaciju i kad dođete doma, odmah stavite unutra nove Windowse i probajte ako je sve u redu pri instalaciji.Ukoliko nešto nije u redu, instalacija neće biti moguća- takav lapić odmah vratite ili zatražite da se instalacija napravi pred vamaprije nego kupite lapić.


Tipkovnicu na lapiću obavezno isprobajte – svako slovo posebno.Sa velikim i malim slovima i svim znakovima.Ukoliko bilo koje slovo ili znak ne radi – takav lapić nemojte kupiti.

Obratite pažnju da li se lapić jako grije pri radu, ako da – takav lapić nemojte kupiti.

Baterija ko baterija, na rabljenom lapiću i je – i nije bitna, zbog toga što je najčešće ili slaba – ili više ne radi, to ostavljam vama na duši pri izboru.

Pogledajte ili pitajte vlasnika ima li lapić, još koje mjesto slobodno za dodatnu ram memoriju.Obavezno pročitajte koliko rama ima lapić.

Evo toliko, nadam se da će vam ovo pomoći, ovo sam napisao na brzinu –  iz glave, pa ako sam nešto propustio nije namjerno.

I zapamtite najskuplji lapić je rabljeni lapić!!!!

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-