PIRATSKI SOFTWARE, ORIGINALI I ČINJENICE

Posted by Pas at 21/03/2010

Category: KOMPJUTERI


Već valjda svaki idiot na ovoj planeti zna za Microsoft. Svakoga dana iz radnje Bila nam Gatesa izađe po neko novo informativno čudo.Cijeli svijet koristi Windowse, tek mali broj ljudi koristi Linux ili neki drugi operativni program.
Činjenica je da kompjuter bez tog djela (softwarea) je hrpa nekorisnog željeza i plastike. Prodali su milione i milione Windows operativnih sistema i nakrpali su se love, da je to nemoguće napisati brojkama i još im nije dosta.Počela je hajka na piratski software  putem interneta, Microsoft se bori svim mogućim sredstvima , ali najsmjiješnija je ova zadnja. Već ste sigurno čuli da postoji jezični prijevod na hrvatski za windowse, ili takozvani language interface.To je fajla od nekih 5,77 Mb na koju kiknete i ona vam Windowse pretvori sa engleskog jezika na Hrvatski jezik.
Je tako je bilo do nedavno, no novi biser Microsofta je taj, da se to više ne može napraviti.
Uzmimo da ste instalirali windowse  ( pogađam – naravno koji nisu originalni), spojili ste se na internet i potražili jezični paket na hrvatskom.Kad ste ga pronašli i kliknuli na njega – IZNENAĐENJE- ne može se instalirati, najprije morate otići na stranicu od Microsofta provjeriti da li imate originalne windowse i tek onda možete nastaviti instalaciju, nakon što prođete provjeru ispravnosti vašeg softwarea.
No to možete izbjeći na ovaj način; tako da taj paket skinete prije, instalirate nove Windowse i prije nego se spojite na internet, instalirate paket za Windowse na hrvatskom jeziku.

Naj gnjusnija opcija od svega, je ta da – ako ste vlasnik originalnih windowsa koje ste platili 1600 kn ili 700 kn (home edition) nakon što ih aktivirate dva ili tri puta više ne služe ničemu, jer Microsoft ne dopušta aktivaciju više od dva ili tri puta. U današnje vrijeme kad su windowsi izloženi takvim software-skim oštećenjima i napadima od virusa – to je totalna glupost, jer vam se jednostavno može desiti da nepažnjom, ili surfanjem po  internetu ostanete bez windowsa i više puta na godinu.
I šta ćemo onda svakih mjesec dana kupovati nove Windowse?
Glavni razlog piratstva nije neka oholost korisnika, već precijenjeni software i to za nekoliko puta.
Windowsi bi se trebali prodavati po 100 kn.Najme, više niti ne vrijede, još ako uzmemo u obzir i moguće oštećenja medija je dodatni rizik koji može učiniti software neupotrebljivim, onda je opravdanje za tim veće.

Jedini način da se ubije piratstvo, je cijena od 100 kn za CD software. Nakon toga nitko ne bi imao računicu za piratstvo, ali ako i bi – e onda bi takve osobe gadno kaznio, jer je to onda već – ciganluk i nepoštivanje autorskih prava, koja su išla na ruku običnom krajnjem korisniku, sa niskom cijenom.
Sve ovo drugo nazvao bih ucjenom.
No, čisto sumnjam da će se odgovorne osobe zaustaviti na čas i razmisliti o vom prijedlogu, iz čiste gramzivosti prema novcu, a ne zbog etike ili lojalnosti, prema poslodavaocu, odnosno vlasniku Microsofta, ili prema brandu odnosno korporaciji.

1 Comment

  1. mrgood says

    Eh, pa zato je tu internet, da nas zastiti od tog originalnog softvera i podmetanja istih, od Microsofta pa nadalje, hehehe

+(reset)-
+(reset)-