SPORI WINDOWS-i

Posted by Pas at 20/03/2010

Category: KOMPJUTERI

Jedna od čestih briga vlasnika kompjutera su vrlo spori Windowsi.
Neovisno o kojim se windowsima radi i najbrži windowsi (Win Me) mogu biti spori.
O čemu to može ovisiti i kako to ustanoviti / riješiti?
Zašto su Windowsi spori?
Odgovor na to pitanje leži u više razloga  evo nekoliko najbitnijih:
1.Loša instalacija Windowsa
2.Nekompatibilni hardware sa hardware-om
3.Virusi i spyware-i
4.Manjak radne memorije (RAM)
5.Previše instaliranih stvari u kompjuteru
6.Previše fajlova u komjuteru (slike mp3 ili nakupljeno smeće)
7.Neispravan hard disk
8.Nekopatibilni drajveri za hardware
9.Previše aktivnih procesa
10.Mnogo particija
11.Neispravna memorija RAM
12.Antivirusni programi
13.PCI kartica uložena/ukopčana u krivi i nepredviđeni PCI utor
14.Zastarjela verzija BIOS-a
15.Sukob nekompatibilnost software-a
16.Defragmentacija diska
17.Greška na systemskim datotekama

Vjerovatno ih ima još jako mnogo ali ja sam ovdje nabrojio one najčešće!
Pa idemo redom:

1 Loša instalacija windowsa

Vjerovatno mislite da je instalirati windowse pičkin dim, odnosno da to može napraviti svaka budala.
Je istina je, potpuno ste u pravu , ali sad ću vam pokazati i koliko ste u pravu.
Za primjer uzeti ćemo pjesmu Boba Dylana Knockin on the heavens door.
Najme tu pjesmu može odsvirati svaka budala, koja bar malo zna svirati giaru i pjevati.
Uzme gitaru, čita tekst sa papira i akorde koje su iznad upisani. Piece of Cake
Pjesmu odsvira čitavu. Sve ok. Vi se divite vašem prijatelju.
Za vas koji ne znate svirati gitru i pjevati – vaš prijatelj je odličan

Sad uzmimo Boba Dylana koji će tu istu pjesmu odsvirati bez upotrebe papira i harmonija , vaš prijatelj je ispa potpuno beznačajan u odnosu na njega, a razlika je ogromna –  a radili su (svirali su istu pjesmu)

No sad onaj najzanimljiviji dio.
Dođe neki lik sa gitarom za koga nikad nitko nije čuo i odsvitra to i otpjeva bolje od Bob Dylana i vašeg frenda i to tri puta bolje.
Zato jer je bolji pjevač i bolji giitarista od obojce

Šta smo dobil kao rezultat ovog primjera? –
Sva trojca su radila isti posao po istom redosljedu i altom, ali je razlika u obavljenom poslu bila strahovito čujna odnosno vidljiva.

Tako je i sa Windowsima , jedan čovjek koji je napravio tisuće instalacija, već će tokom instalacije vidjeti da nešto nije u redu po vremenu koliko traje , a vi i vaš stručni prijatelj to nećete vidjeti.

Kako je to moguće, pa zar nije svaka insatlacija ista?

– Nije u tome je štos.Instalacija windowsa može krenuti čak i najboljem mačku u krivom smjeru, a da on to i ne vidi tokom instalcije, već tek nakon nekoliko dana i to samo ako radi sa njom i ako je uz nju.

Evo i zašto.

Windowsi se instaliraju iz takozvanih CAB-ova.
CAB je ekstenzija od jednog programa poput ZIP-a ili RAR-a dakle to su zipirani podaci kojih ima i na stotine u jednom CAB-u.
Vrtnjom medija poput CD-a ili danas već DVD-a, oni se očitavaju na dvd uređaju.No taj uređaj i medij  ima (i podaci na njemu)  toleranciju na vrtnju ili broj okretaja kojom čitaju, odnosno kojom ne čitaju podatke sa medija ili CD-,DVD-a.
Recimo sad za primjer da je tolerancija 10 %.
To znači da kad dođe do pada napona u mreži ili u napajanju kompjutera i da kad taj prag dođe na 15% on ne otpakira podatke sa medija do kraja već krene na slijedeći CAB.

Što to u prijevodu znači?

To znači da nakon šta vi napravite instalaciju Windowsa sve može raditi normalno, do onog dana kad npr. kupite neki novi printer ili neki drugi uređaj, kojeg ne možete instalirati ni pod RAZNO.
Ili neki software (program), ma ne bi ga instalirali ni sa logaritamskim tablicama.

Zašto?

Zato je mu se taj dio Windowsa nije u potpunosti instalirao.
Imao sam primjer na jednom Win 98 kod jedne mušterije, kod koga su bili dečki , koji su mu došli putem oglasa instalirati volan i ineki externi hardware za neku igricu – mislim da se je radilo o nekakvoj formuli:
Dakle, čovjek je kupio za ne baš malo para, vrlo skupu vanjsku jedinicu za voziti formulu 1 na kompjuteru, iza koje si sjedio i okretao volan i kočio dodavao gas – ma ko da vožiš trke.
To je u to vrijeme koštalo oko 2000  DEM (1000€)
7 dečki je to probalo instalirati i nikome nije uspjelo – a ma baš nikako!
Došao sam i ja, sjeo za kompjuter i probao dva puta nije išlo, okrenuo sam se GAZDI i rekao
– Ne valjaju vam Windowsi, morate ponovo unstalirati windowse.
Rekao mi je da to nije do toga i da on ne bi skidao windowse, da ima unutra neke stvari koje više ne može nabaviti i bla bla bla,…već poznate priče vlasnika PC-ja.
Otišao sam, nazvao me je zajedno  tjedan dana i rekao mi je da sam bio u pravu i da  windowsi nisu bili dobro instalirani.
Iskreno da vam kažem ne da mi se više nikome objašnjavati ovo što vam sada pišem.
Pametnom je dosta.
Mogu li ja pogriješiti – pa sigurno da mogu  nisam ja BATMAN….jebala te svirala…

Dakle da zaključim.
Dobro je dati da vam to neko napravi – DOBRO.

E, sad… kako ćete to znati je li taj netko dobar ili nije, to se nažalost može znati samo po preporuci, a i taj koji vam preporučuje nije nebitan, da ne ispadne da je to onaj prvi,  šta je svirao onu pjesmu od Dylana, nađite si barem jednog Dylana ako već ne možete boljeg od njega.
Ljudima kojima sam napravio kompjuter i koji su poslušali moj savjete radilo je sve besprijekorno i po dvije godine, dok nisu na kraju pokupili neki virus – što je gotovo nemoguće da vam se ne desi u današnje dane ma koko na to pazili.

2.Nekompatibilni hardware sa hardware-om

Kupili ste kompjuter u djelovima, bili ste lukavi pa ste se poslužili časopisom za kompjutere BUG, PC EXPERT ili neki slični.Kupili ste komade, koji su na testiranju se pokazali najboljim, sve je super što ste kupili, najbolje od najboljeg i još ste uštedili ili ste pak to platili pun kurac love.
E, pa ko vam je kriv i sada imate onaj glupi problem – to radi sporo.Probali ste sve vrste windowsa i to radi sporo za popizdit, ili bar presporo s obzirom na pročitane rezultate testiranja u BUG-u ili sličnim umojebinama.
Složiti PC da bude kompatibilan između samih  djelova koje ste kupili, je jednako kao da između 1000 ključeva i jedne brave koju otključavaju samo 5 ključeva iz tog kupa ključeva, otprve uhvatite ključ koji paše u tu bravu.
Upravo tako ni manje ni više.
Dobro složen PC je remek djelo, a inače dobro složeni PC se u svijetu još naziva imenom DELL ili neki drugi brand, a koji koristi hardware različitih firmii složi ih u kombinaciju koju zaštiti i prodaje pod svojom konfiguracijom.
Pri tome te firme ne moraju biti vrhunskog priozvođača u tome je kvaka.Neki se hardware jednostavno ne podnosi sa drugim i strašno otežava rad kompjutera – nemojte me pitati zašto, jer za to postoji stručno objašnjenje kako elektroničara tako i programera koji pišu firmware za taj hardware ili pak programere software-a.
Mislim da je ovo dovoljna opaska o tom problemu.
Imam li ja neko riješenje za to – kad bih ga imao, skupo bih vam ga naplatio. Tu se služim se uglavnom intuicijom i nešto sa logikom i informacijama koje su mi dostupne – ali vrlo oprezno ih pratim i biram.

3.Virusi i spyware-i

Mislim da sa ovim dijelom ne moramo puno filozofirati ali samo ukratko znate li zašto virusi usporavaju kompjuter, jer glavnom procesoru i memoriji oduzimaju vrijeme i memoriju i zbog toga se drugi procesi/radnje – vaše naredbe ne ostvaruju , jer je virus programiran tako da je on uvijek prvi na redu a tek onda vi i vaša naredba odnosno klik mišem.

4.Manjak radne memorije (RAM)

Kod novijih kompjutera to ne bi trebao biti problem, iako su i nove aplikacije mnogo veće od prijašnjih, pa imam osjećaj da se oko memorije uvijek vodi ista bitka – nikad je nije dosta.
Čim više tim bolje.
Ako imate stariji lap top sa 256 ili 512 MB RAM memorije kupite si još toliko , kupite si koliko zapravo može najviše stati unutra. To je posebno važno kod laptopova jer im grafička kartica oduzima određen broj megabajta za svoj rad i svoju memoriju ga bi grafiku(prikaz slike) učinio što efikasnijom, bržom i boljom..Dakle ne štedjeti na memoriji. Tu ne možete pogriješiti.Naravno govorimo isključivo o operativnom sistemu Windows XP pa nadalje ili Linux.To ne vrijedi za win 98 jer on veliki ram ne prepoznaje pa mu je 512MB krov svijeta.

5.Previše instaliranih stvari u kompjuteru

Ovo je problem koji se javlja kod svih početnika koji prvi puta kupe svoj PC, trpanje svega i svačega , a naročito tkz.besplatnoh software-a iz dvd BUG, PC PLAY i slično.Tipično je zagušenje sistema sa takvim načinom.No neki korisnici su sa tim išli i dalje pa i nakon nekoliko godina još uvijek imaju pun kompjuter najnovijih programa – koje naravno nikad ne koriste ali bitno da se mogu pohvaliti da ih imaju, i to im je sve što znaju napraviti na kompjuteru.
Dakle lijek za to je slijedeći. START- CONTROL PANEL- ADD OR REMOVE PROGRAMS i skidaj sve što ne koristiš i što ti uistinu ne treba , ukljućujući i igrice.Najviše dvije igrice ostaviti u kompjuteru.kad ih završite igrati do kraja bez varanja i upisivanja šifri( a to neće biti nikada) onda instalirajte dvije nove i tako dalje. Vidjeti ćete drastičnu razliku u radu vašeg kompjutera a i napraviti ćete si mjesta da se opet možete iživljavati na instalacijama vrhunskih programa kao što su autocad i slični, a koje osim što ih pokrenete samo u njih možete prazno buljiti, jer uputstvo za takve programe ima po 3000 -4000 tisuće stranica. Dobru zabavu.

6.Previše fajlova u komjuteru(slike mp3 ili nakupljeno smeće)

Hrčak sindrom u kompjuterskom svijetu 2000 000 MP3-ja 10000000000 slika sa maturalca iz prošlih subota sa društvom, 800 filmova, slika sa mobitela i sve to skupa ima 2 terabajta  i da pogodim ništa od toga ne slušate, a fotke tamo stoje od kad ste ih ubacili ili prebacili u komp, a filmove ćete pogledati SUTRA.,…hm od kuda mi je to samo poznato, …ma ne mogu se sjetiti, …ma nikako…
Riješenje:
Kupite jedno 100 DVD-a i sve to popržite i spremite ako to želite imati – jer ako to ne učinite riknut će vam hard disk i nećete više imati ništa – N I Š T A.!!!!!
Kad to popržite i spremite pobrišite to sve sa hard diska i zatim ispraznite koš i obavezno defragmentirajte disk- i vidjeti ćete komp sasvim drugačije radi i ne samo to antivirusni program će za čas preskanirati kompjuter, to više neće trajati 17 sati. Probajte!

7.Neispravan hard disk

E ovo je vrlo zajebana stvar.Može biti u kvaru, a da radi kao normalno, ali ustvari ne radi normalno jer mu treba pun kurac da podigne sistem ili da otvori li pronađe neku fajlu ili datoteku. Uzrok je što se hard disk više ne vrti 7200 ili 5400 okretaja u minuti več 2000 ili 3000 ili čak 1500 okretaja u minuti.
Ali vi to neznate. To možete primjetiti jedino i sigurno pri instalaciji novih Windowsa jer ta insatalacija traje 3- 4 sata.
Postoje i programi koji testiraju hard. Riješrenje je jednostavno – kupite novi hard disk .Probajte sačuvati i presnimiti na DVD vaše podatke koji vam trebaju.

8.Nekopatibilni drajveri za hardware

To može izazvati svakakve rezultate u vašem PC-ju ali nikako one dobre.Krivi ili loš drajver čini da kompjuter čita njegovu vrijednost i funkciju dugo i na taj način usporava naredbu vezanu ili direktno ne vezanu za njega ili taj hardware, koji može biti u lancu ovisnosti brzine sistema.
Tu obično treba biti maher i to prokužiti (sumnjom) iskustvom na što se odnosi pa riješenje treba potražiti kod stručne osobe ili osobe koja ima veće iskustvo sa PC- jem..
Indikacije su, sporost sistema, plavi ekran sa bijelim slovima, rušenje sistema i restartanje, blokiranje i smrzavanje slike i rad mišem itd.

9.Previše aktivnih procesa

Nasrali ste svega i svačega u vaš PC i tamo dolje gdje je sat imate mali milon ikona, koje se 30 minuta nakon što ste upalili PC pojavljuju jedna za drugom u nedoooooogled. Moja preporuka je da tamo ne bude više od 4 ikonice, pa i manje ako treba najbolje je kad je tamo samo sat i nacrtani zvučnik.Sve ostale stvari treba iskopčati u STARTUP-u skinuti sve procese koji su nebitni za podizanje sistema u startu, kliknite na RUN i upišite malim slovima msconfig kliknite na OK i u folderu pod nazivom STARTUP maknite kvačice sa svega što vam nije bitno za podizanje sistema, na taj način ćete ubrzati boot-anje. Kad uzavršite kliknite na Apply i OK i restrtajte kompjuter.

10.Mnogo particija

Nisam ljubitelj stvaranja dodatnih particija na hardu, to dodatno usporava kompjuter i zapravo u reali ne služi ničemu, puno je funkcionalniji externi USB hard.
Da pitate mene – particije – NE.
Jedan disk u komadu je zakon.Sve druge priče koje bi mi sad nabrajali su iluzija i bio sam prisutan kad je  to što neki tvrde da je dobro , nije funkcioniralo – ni pod razno.
Ja sam svoje rekao a vi tu radite kako vanm, je drago.Ne traže Windowsi insatlaciju u C:\ bez veze.

11.Neispravna memorija RAM

Neispravan ram isto tako kao i neispravan harddisk može napraviti sranje u radu i brzini sistema, indikacije su vrlo slične jedina razlika je u tome što se sistem ruši i smrzava ali može i poplaviti ekran . Memorija može biti i nekompatibilna sa matičnom pločom BIOS-om pa i tu mogu nastati problemi i to svakakvi, neki SD ram moduli jednostavno nisu htjeli biti prepoznati na nekim matičnim pločama, iz nepoznatog razloga.Nekompatibilnost hardware-a.
Riješenje:  Kupite novi ram modul (memoriju).

12.Antivirusni programi

Svaki antivirusni program usporava kompjuter, to da odmah riješimo.Ne bi vjerovali kako deinstalacijom antivirusa kompjuter radi brže da ne kažem puno brže.No danas gotovo svi antivirusi rade isto zbog matrice koju upotrebljavaju u pronalaženju virusa.Imate tu dvije opcije imati ga u kompjuteru ili ne imati ga ili skinuti. Ja ga nemam već drugu godinu – uopće nije mi potreban, ne surfam po stranicama koje su zaražene ili imaju viruse ne skidam takve fajlove.
Ponekad mi uleti neki spyware, ali koristim MALAWREBYTES koji je tu zakon i on mi skine sve što nije u redu.Povremeno instaliram Trend Micro Internet Security preskaniram kompjuter i deinstaliram ga opet. Rijetko kad da nešto pronađe, ako sumnjam da imam virus instalitram ga počistim viruse i opet ga skinem van iz kompjutera.

13.PCI kartica uložena/ukopčana u krivi i nepredviđeni PCI utor

Ovo može napraviti takvu zbrku u kompjuteru da je to milina da ne kažem noćna mora, vrlo malo ljudi obraća pažnju gdje ubada ili ukopča / utakne PCI karticu u kompjuter. Ljudi misle da je to samo tako, pa je frknu gdje im paše po oku.Zato STROGO preporučam pročitati uputstvo u knjižici od matične ploče gdje što može i gdje što NIKAKO ne može. To je ujedno i riješenje.

14.Zastarjela verzija BIOS-a

Običan korisnik o tome najčešće ne vodi brigu  i to samo zato što običan čovjek i nezna što je to BIOS . Bios znači odnosno skraćenica je od :
(B)=  BASIC
(I) =  INPUT
(O)= OUTPUT
(S) =  SYSTEM

Pa da skratim to je najvažniji dio kompjutera koji se nalazi na matičnoj ploči – bez toga ništa ne bi radilo, ni Windowsi , ne bi bilo zvuka ni slike ni interneta- ničega.
No sobzirom da je bios FIRMWARE odnosno program napisan za matičnu ploču , on se kao i sve vrste windowsa razvija i dalje pa je povremeno vrlo važno napraviti update BIOS-a.
To isključivo , ponavljam ISKLJUČIVO prepustite osobi koja zna što sa tim radi , jer ako nešto pođe po zlu – pozdravite se sa vašim kompjuterom odnosno matičnom pločom, a to vam skoro pa dođe isto. BIOS mijenjati samo ako za to ima potrebe, a to znači da je izuzetno star 2 ili 3 godine.Onda obavezno.

15.Sukob nekompatibilnost software-a

Kao i kod hardware-a tako i kod software-a postoji nekompatibilnost , dvije aplikacije se jednostavno ne podnose u istom kompjuteru, nekad je to bio sliučaj sa CUBASE-om i COREL-om te dvije aplikacije nisu mogle ići zajedno i sjebale bi cijeli kompjuter. Danas neznam da li postoje neke aplikacije koje se ne podnose, no ako sumnjate na neku – jednostavno napravite pokus i skinite ih van i pogledajte dali sad to radi bolje i brže, ne košta ništa , a možete se nešto i naučiti.To je najbolja škola, iznenadili bi se što sve tako možete otkriti i naučiti.To vas čini expertom, jest da će te sjebati windows jedno desetak puta , ali svalka škola se plaća ne uvijek novcem ponekatd trudom i izgubljenim vremenom.

16.Defragmentacija diska

vrlo jednostavna i učinkovita radnja koja će vaš disk pospremiti i ujedno prekontrolirati od eventualnih grešaka ili oštećenja hard diska ili systema.Odite u CONTROL PANEL nađite DISK DEFRAGMENTATOR i uključite ga da obavi posao za vas.nakon toga restartajte kompjuter. i …..voila’

17.Greška na systemskim datotekama

To se može desiti svakome nije nešto posebno.Windowsi imaju za to internu inspekciju koja to provjerava, prijavire vašu sumnju na rad kompjutera na slijedeći način.
Otvorite MY COMPUTER
kliknite jednom na hard disk C:\  da poplavi
zatim kliknite na desnu tipku miša i na dnu imate properties
kliknite lijevim gubom miša na properties
otvoriti će se novi prozor na kojem će te kliknuti na TOOLS
tu u TOOLS prozoru kliknite na CHECK NOW
otvoriti će se novi prozorčić u kojem će se pojaviti uz natpise dva kvardatića u koja će te u jedan i drugi mišem označiti kvačicama
kliknite zatim na START NOW
program će vas obavijestiti da sada to ne može učiniti ali da će to pokrenuti kad restartate kompjuter kliknite na ok i restartajte kompjuter ne dirajte ništa i nahranite svinje
Kompjuter će napraviti ostalo,.

Nadam se da će vam to pomoći oko ubrzanja rada kompjutera, a ako ne kupite novi jer vam je ovaj za kurac.
Koje pizdarije sa tim Windowsima da čovjek ne povjeruje, a tako smo ljiepo živjeli bez njih…

2 Comments

  1. Crta says

    Bok. Čestitke na novoj stranici!

  2. Arc says

    kaj buš sad više tu neg tamo ?????

+(reset)-
+(reset)-