TIPS & TRICKS KAKO (PO)PRAVITI BEND ILI GA UČINITI JOŠ BOLJIM

Posted by Pas at 19/12/2010

Category: RAZMIŠLJANJA, RI-ROCK

Da bi neki bend funkcionirao kao bend, odnosno da bi to bilo na dobrom putu i zvučalo onako kako bi trebalo (a to je prihvatljivo za svakoga) treba puno raditi. Ali nije POANTA u puno raditi, upravo je tu i zamka, jer možeš raditi puno i često – ali KRIVO, na krivi način.
I onda što si napravio?…. napravio si ili napravili ste si veću štetu, nego da niste vježbali uopće. Najteže je ispravljati “krivu drinu”.
Da bi neki bend funkcionirao, moraju biti zadovoljene neke od ovih stvari, koje ću vam nabrojiti- a one su najvažnije za to.

Mnogi misle da je proba u garaži ili u nekom prostoru presudna za bend i njegov uspjeh ili upucanost – ali nije, upravo se u tim probama krije zamka.
Proba bi morala biti kratka i efikasna, praktički gotov proizvod koji se samo dorađuje u cakama .Glavni adut leži u vježbanju kod kuće, osobnim radom, odnosno prije i poslije toga najvažnije u cijeloj priči je upravo – naslušanost muzikom.
No, što to znači naslušanost.
Biti naslušan muzike, ne znači da ćeš se uhvatiti za jedan stil muzike i drljati po tome non stop – naprotiv, upravo slušanje svega, različite vrste muzike dovodi do konačnog rezultata, jer se sve to negdje pohranjuje u vaš mozak , mozak to zatim razloži i u centru za vašu kreativnost (na desnoj strani mozga) svara od tih kompozicija (koje ste preslušavali) potpuno nove kompozicije. Naravno nemaju svi taj kapacitet i mogućnost kreiranja muzike i komponiranja stvaranja pjesma – odnosno imaju, ali nije svima tako izražena kao kompozitorima – znači onome koji stvar napravi.
To je najvažnije (slušanje muzike) upravo za pjevače, jer im oblikuje taj centar sa kojim pjevaju.
Kad sam imao 15-16 godina muziku sam slušao i po 12 sati na dan sve do 27 godine ostatak vremena sam je ponavljao.

Nakon slušanja dolazi na red skidanje neke pjesme koja ti se sviđa.Skidaš svoju dionicu do savršenstva – a to znači da uz cd ili gramofon, kazetar, mp3 player, kompjuter,  sudjeluješ u toj svirci poput dodatnog člana benda. Najprije skidaš stvar na gitari ili klavijaturama ili bilo kojem instrumentu onako kako ide u originalu, a kasnije na to možeš raditi i svoje varijacije i vježbati svoju maštu.
Kad svi u bendu osobno kod kuće rade takvu stvar ponaosob (jebiga osim bubnjara, njima nije i malo lako osim ako nemaju vlastitu kuću) počinje jedna nevidljiva sinhronizacija među njima. Ukoliko bend voli iste stvari (što je jako dobro) onda se na probi ne probavaju vlastite stvari – već muzika koju ste slušali.
ZAŠTO TO?
Zato što je ta muzika zacrtana i definirana postojeća već stvorena i po njoj vježbate sinhroniziranost  među sobom, i znate pri tome tko je van tog kruga ili tko nije dovoljno radio.
SAMOKRITIČNOST od 200% je ovdje neophodna i ključna. Nakon što ste izvježbali jednu stvar – obavezno te probe snimite na kazetar i preslušajte ih kod kuće (svako svoju snimku).Pogledajte odnosno poslušajte tko je i gdje pogriješio i radite na tome da se to popravi. Tek kad budete imali 10-15 stvari na repertoaru, koje svirate onako kako idu na ploči ili CD-u , moći ćete reći da ste sinhronizirani i spremni za početi svirati vlastite stvari. Pri tome i kroz to, stekli ste nivo znanja, na instrumentu i kao bend (upucani ste) i to će vam jako podignuti tehniku i kvalitetu izvođenja za vaše vlastite kompozicije.Imate odličnu podlogu u znanju i brže ćete savladati vlastite stvari na probi. Muzika će biti bogatija i to čujno bogatija.

Sad neka se, svako od vas upita; je li tako radio do sada ili nije, dolazimo do eliminacije masu bendova koji to tako ne rade. I upravo zato zvuče loše.Naravno da se u to neće upustiti netko – tko ne zna svirati i tko bi htio postati slavan izmišljajući neki kao novi trend ala “garage punk simfo-blues rock pumping revolver,” a sve kako bi zapravo opravdali svoje neznanje i nesposobnost da otpiče nešto kako treba – pa će zato i zvučati onako kao su zvučala velika većina bendova na Ri Rocku – nikako.

Jedna od još važnijih stvari, je cilj koji si bend zacrtava, kao ogledni primjer i domet svog muziciranja , cilj….Mnogi bendovi danas postavljaju ciljeve nisko , pa su im npr.Let 3 ili neki drugi bend vrh vrhova i tu stanu. Da bi bend funkcionirao dobro mora si postaviti jako visoke ciljeve kako bi se podigao čim više. Postavljajući ih nisko zvuči još niže od niskog cilja. Da bi stvorili dobru pop ili rock glazbu morate slušati blues i jazz ali i pop jer upravo u takvim muzičkim i oprečnim pravcima leži tajna pop i rock muzike – koja se je iz takvih korijena i smjerova razvila.
Napr. grupa The Music, koju sam već naveo u više navrata kao odličan primjer, kad ih slušaš unutra čuješ brdo lektire i utjecaja od Zeppelina do ACDC – a zvuče potpuno drugačije i oprečno.

Kod stvaranja vlastitih stvari treba obratiti pažnju na melodiju koju će pjevati pjevač.Većina pjesama sa Ri- Rocka je ravna nabrajalica koja nema niti jednu krivulju koja bi to pomakla sa mjesta i tako nakon minute ili manje, postaju iritantni, jer se sve odvija u najviše dva ili tri tona (u najboljem slučaju)
Zapravo najsmješniji su mi bendovi koji imaju kao dobre tekstove i koji se bune protiv svega i svačega u njima, a treba ti 10 minuta da uopće skužiš na kojem jeziku pjeva (TOST). Kaotično može svirati svaka budala, ali ne može svako svirati razgovjetno i da se pri tome čuju svi ponaosob sa svim figurama koje sviraju i da pri tome pjevača razumiješ što pjeva. O tekstovima ne bih ovom prilikom, ali poslušao sam OPP i njihovu Guzim rokam i još nešto, koji su u nedostatku da napišu tekst upotrijebili legendarnu frazu iz YU filma..”svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem” to bi kao trebala biti neka furka (koju ja zapravo ne rauzmijem, jer imam 50 godina) neće proći, meni to izgleda kao da im je falilo par pjesama na repertoaru pa su onda izmislili nadoštuklali još jednu, da im se nađe. Jadno.
No da je kojim slučajem ta stvar i ta fraza bila upotrebljena u nekom drugom kontekstu, uz dobru glazbenu podlogu vjerovatno bi bila prava.No ovako sa sobom moram nositi logaritamske tablice i bibliju..inače ne razumijem. Ispada da je to glazba za nekolicinu odabranih snobova i pozera, a ne za širu masu kojoj se to prezentira.

Da je to tako, možemo vidjeti na svjetskoj sceni koja je ne samo pretrpana glazbom.- već je minirana sama sa sobom i sa brojem izvođača.
Koji je cilj takvog trenda. Evo odgovoriti ću vam na to.
Cilj je ubiti sve one koji su dobri, sa gomilom smeća, tako da više ne tražite ono što je dobro – jer ste odavno odustali i kad te netko uvjerava da je neki bend ok, pošalješ ga u tri pizde materine, jer ti je pun kurac izdrkotina i više ne vjeruješ – nikome. Youtube i ostali video muzički portali, zatrpani su svakakvim smećem. To je isto kao da ljudi koji su polagali vozački ispit platili ga i dobili vozačku dozvolu, vozeći se po cesti zaključe da to uopće nisu trebali napraviti, jer se voze svi masovno bez dozvole – tko god se sjeti, scaka šuga.Najme policija više uopće ne gleda na dokumente, jer ih nitko više ni nema ma koga god oni zaustave – totalni kaos u prometu.Istina ima ih među njima onih koji znaju odlično voziti auto – a nemaju dozvolu, ali ipak najviše ima kretena. Sa vozačkom ili bez nje  u kretenima nema razlike.

I na kraju ono najvažnije sa čime su se susreli mnogi (i ja) – a mnogi još nažalost nisu.
Kvaliteta vam nije garancija za ništa.Pa pogledajte na što sliči glazbena scena u Hrvatskoj. Uzalud vam je da mislite kako ste dobri i da je to uvijet za uspjeh – nažalost nije.
Muzika je strogo kontrolirana stvar, a naročito u Rijeci.
Okrenite se oko sebe.
Mislite li da se stvari dešavaju slučajno – grdno se varate!!!
Ali..
Ipak ako ste kvalitetni (a to ćete postići kroz moje savjete koje sam nabrojao i držite ih se ko pijan plota) postoji šansa da to netko primjeti i da sami stvorite nova vrata uz ova postojeća koja su čvrsto zatvorena (i otvaraju se samo podobnima) na koja ćete ući u svijet muzike i gdje ćete biti prihvaćeni.
Pravilo broj 1.
NE SLUŠAJTE VAŠE FRENDOVE KOJI VAM KAŽU DA STE ODLIČNI – oni su šupci koji nemaju pojma o glazbi(velika većina njih)
UVIJEK SUMNJAJTE KAD VAM AKTIVNI GLAZBENICI KAŽU DA STE DOBRI JER ČESTO LAŽU IZ PRISTOJNOSTI- NE ZANOSITE SE TIME

Pravilo broj 2
Budite jako jako samokritični i uvijek se uspoređujte sa vrhunskim gitaristima i bubnjarima, basistima i pjevačima,..klavijaturistima

Pravilo broj 3
Nikad nije dovoljno dobro….može još bolje

Pravilo broj 4
Vrabac se je smrznuo na livadi u snijegu, naišla je krava i posrala ga sa ogromnim toplim govnom. Govno je bilo toplo pa se je vrabac odmrznuo i odletio posran – ali živ.

Poanta priče je
NIJE VAM SVATKO NEPRIJATELJ TKO VAS POSERE

Sve što sam napisao o Ri Rocku istina je – a ona jako boli. Pametnom će iz guzice doplivati u glavu. Ako samo jedan bend ovo napravi kao što sam vam predložio, objasnio i napisao, dogodine imamo sigurno jedan stvarno kvalitetan bend na Ri Rocku, ne moram uopće ići poslušati, kliknuti ću na Youtube i već nakon 5 sekundi prepoznati ono što je dobro – a uopće mi se ne mora sviđati, ali kome ja to uopće pišem da mi je znati….

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-