WINDOWS 7, 8 ILI XP

Posted by Pas at 15/07/2010

Category: KOMPJUTERI

Microsoft je u prodaju stavio Windows 7 , operativni sistem koji je trebao zamjeniti Vistu i konačno nagovoriti usere Windows XP da pređu sa XP-a na  sedmicu.No već se je saznalo, da se radi na operativnom sistemu Windows 8, koji je kao trebao biti tajan bar neko vrijeme.
Što se zapravo događa , štio se je događalo i što će se dogoditi, pročitajte tu.
Ustvari , evo zašto sam se uopće odlučio za ovaj post. Zadnjih dana, nailazim često na probleme vezane za windows 7, što je sasvim i razumljivo – no meni neke stvari nisu razumljive i nemam za njih razumijevanje.
Vratiti ćemo se nekoliko godina unazad, kad se je koristio Windows 98. Trebalo je dosta vremena da se od tog operativnog sistema, napravi donekle stabilan sistem – mada se po meni to nikad nije ni desilo.
Onda je izašao XP i svi su jurnuli na njega, kao i danas što mnogi jure na Win 7.
No Win 7 kao i XP, tih dana 98-mice, bio je program koji je preskočio svu nadogradnju, koja se je rodila na postojećim windowsima.
I da sad ne duljim, isto se je to desilo sa XP windowsima, kad se je pojavila sedmica.
Taman su ih napravili kako spada(posebno ove zadnje i preuređene verzije poput LAST XP-a) a već su “izmislili novu” toplu vodu.
Sve je to lijepo i krasno, samo je XP-u trebalo gotovo dvije godine dok se nije ustoličio i postao ovo što je danas – sistem koji se ne ruši (najbolji do sada).
Vista je bila i ostala po meni najveći promašaj Microsofta, sa tako netransparentnim grafičkim sučeljem , da čak i mi koji se znamo služiti dobro windowsima , pri svakom zahvatu smo morali tražiti gdje šta stoji.
Zamišljam običnog čovjeka koji tome nije vičan, kako je moralo biti njemu.
Onda su to popravili sedmicom(donekle) idući na ruku korisniku sa sistemom koji sve za vas obavlja sam – pa čak i pronađe adekvatne drajvere – je moj kurac.Kako možeš pronaći adekvatne drajvere, kad ih ni proizvođač nema na svojoj stranici.
Pa se tako desi da sa nekim asusovim pločama socket 478 ili slične generacije, od prije samo 4 godine ne možete skinuti drajvere od zvuka ili grafičke kartice,..a pobrisali ste XP gdje je sve radilo odlično.
No zašto se u tako relativno kratkom roku pojavila Vista pa odmah i sedmica.
Očito je da se Microsoft želi domoći jednog ključa riješenja, koji će zaustaviti piratstvo i kopiranje windowsa, primoravši korisnike da kupuju originalne i preskupe Windows operativne sisteme. Jednom kad to naprave, a možda već sa Windows 8, početi će ucijenjivanje koje će vam sistematski uzimati novac, tjerajući da svake godine kupite novi office, ili nešto drugo.U  dilemi staviti sedmicu umjesto XP-a ili ne – moj savjet je da pričekate još dvije godine, dok se sedmica odnosno osmica prilagodi softwareu, koji će biti kompatibilan sa novim operativniim sistemom.
Vašem susjedu Sedmica može raditi bezprijekorno, no da li vi imate isti komp kao vaš susjed?- Vjerovatno nemate.
Nađite dobru verziju XP-a i držite se još nje dok se ova sedmica ili osmica dobro ne prokuha.
Sedmica je praktički pokupljena od Linuxa samo je bolje ušminkana i još se uvijek stvari riješavaju klikanjem  miša – za razliku od Linuxa – gdje ipak neki kurac morate znati i napisati u command line-u. Naravno ukoliko niste neki zahtjevan user – korisnik Windowsa prijeđite na sedmicu.Ali ako imate na kompjuteru neki posao koji radite svakodnevno dobro se raspitajte o kmpabilnosti tog programa ili više njih sa sedmicom – pašu li si ili ne.
Ista stvar je i sa drajverima.Takva je situacija za sada, no može se promjeniti vrlo brzo, ne valja žuriti. Meni osobno XP ispunjava sve uvijete koji zadovoljavaju moje potrebe.

Sorry, comments are closed for this item.

+(reset)-
+(reset)-